Ne gondoljátok azt, hogy egy gyümölcsös gombóc készítése nagyon nehéz lenne. Szerintem nem lehet elrontani, csak az elkészítése egy kis odafigyelést igényel. Ha betartod a leírtakat, biztosan neked is sikerülni fog.
Hozzávalók:
- 50 dkg héjában megfőtt burgonya
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj
- 1 evőkanál tönköly búzadara (gríz)
- csipet só
- kb. 10 db érett sárgabarack
- fahéj, kókuszvirágcukor
Morzsa:
- kb. 10 dkg búzacsíra
- kb. 10 dkg darált dió
- 1-2 evőkanál kókuszcukor
- 1/2 mokkáskanál fahéj
- 1 evőkanál kókuszolaj
Elkészítése:
- A morzsához a darált diót a kókuszolajon folyamatos kevergetés mellett picit pirítsuk meg, éppen csak annyira, hogy enyhén illatos legyen. Vegyük le a tűzről, picit hagyjuk hűlni, majd szórjuk bele a búzacsírát, a cukrot és a fahéjat.
- Közben a héjában megfőtt burgonyát még melegen krumplinyomóval törjük át. Hagyjuk teljesen kihűlni!
- Szórjuk bele a lisztet, a darát, a sót, és az olajat is csorgassuk bele.
- Gyúrjunk belőle egy ruganyos tésztát.
- Kilisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, és kockázzuk fel mintegy 8 cm-esekre. No, nem kell mérni, csak úgy szemre. :) Persze ez függ a barack méretétől is, de én jobban szeretem a max. pingponglabda méretűeket.
- A barackot magozzuk ki, vágjuk félbe, szórjunk rá kókuszcukrot és fahéjat. Jól forgassuk össze. Ez lesz a töltelék.
- Mindegyik kockatésztára tegyünk egy cukros barackot, és ügyesen gombócozzuk.
- Lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki, de ne egyszerre. Amikor feljön a gombóc a víz tetejére, még utána úgy 4-5 percig főzzük.
- A lecsöpögtetett gombócokat forgassuk meg a búzacsírás morzsába.