2016. július 9., szombat

Vegán, búzacsírás sárgabarackos gombóc

Ne gondoljátok azt, hogy egy gyümölcsös gombóc készítése nagyon nehéz lenne. Szerintem nem lehet elrontani, csak az elkészítése egy kis odafigyelést igényel. Ha betartod a leírtakat, biztosan neked is sikerülni fog.



Hozzávalók:
  • 50 dkg héjában megfőtt burgonya
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 10 dkg fehér tönkölyliszt
  • 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj
  • 1 evőkanál tönköly búzadara (gríz)
  • csipet só
  • kb. 10 db érett sárgabarack
  • fahéj, kókuszvirágcukor
Morzsa:
  • kb. 10 dkg búzacsíra
  • kb. 10 dkg darált dió
  • 1-2 evőkanál kókuszcukor
  • 1/2 mokkáskanál fahéj
  • 1 evőkanál kókuszolaj

Elkészítése:
  1. A morzsához a darált diót a kókuszolajon folyamatos kevergetés mellett picit pirítsuk meg, éppen csak annyira, hogy enyhén illatos legyen. Vegyük le a tűzről, picit hagyjuk hűlni, majd szórjuk bele a búzacsírát, a cukrot és a fahéjat.
  2. Közben a héjában megfőtt burgonyát még melegen krumplinyomóval törjük át. Hagyjuk teljesen kihűlni!
  3. Szórjuk bele a lisztet, a darát, a sót, és az olajat is csorgassuk bele.
  4. Gyúrjunk belőle egy ruganyos tésztát.
  5. Kilisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, és kockázzuk fel mintegy 8 cm-esekre. No, nem kell mérni, csak úgy szemre. :) Persze ez függ a barack méretétől is, de én jobban szeretem a max. pingponglabda méretűeket.
  6. A barackot magozzuk ki, vágjuk félbe, szórjunk rá kókuszcukrot és fahéjat. Jól forgassuk össze. Ez lesz a töltelék.
  7. Mindegyik kockatésztára tegyünk egy cukros barackot, és ügyesen gombócozzuk.
  8. Lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki, de ne egyszerre. Amikor feljön a gombóc a víz tetejére, még utána úgy 4-5 percig főzzük.
  9. A lecsöpögtetett gombócokat forgassuk meg a búzacsírás morzsába.