Ha tél, akkor savanyú káposzta. A legjobb frissen és nyersen enni, de így sütve is hasznos, hiszen kellő rostot tartalmaz, így az emésztést tuti rendben tartja. A káposzta helyett karfiollal is elkészítheted.
Hozzávalók (2-3 adag):
- 20 dkg savanyú káposzta
- 1/2 csésze parbolied rizs
- 1/2 csésze köles
- 1/2 üveg házi lecsó
- 1 vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 6-8 szép nagy gomba
- 2 evőkanál kókuszolaj
- himalája só, frissen őrölt bors
- tejföl
Elkészítése:
- A rizst 1 és 1/3 csésze vízben kissé megsózva főzd puhára (kb. 25 perc).
- A kölest alaposan mosd át, száraz serpenyőben pirítsd szárazra. Önts rá 1 és 1/3 csésze vizet, sózd meg, és lefedve, lassú lángon 15 perc alatt főzd puhára.
- Amennyiben sós és nagyon savanyú a káposzta, kissé mosd át, majd vágd fel, hogy kisebbek legyenek a káposzta csíkok.
- A gombát tisztítsd meg, és vágd kockára.
- Az apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál kókuszolajon dinszteld meg, majd reszeld bele a fokhagymát is. Forgasd bele a gombát, és néhány percig süsd össze. Sózd, borsozd.
- Öntsd rá a lecsót, és mintegy 10 perc alatt főzd össze.
- A megfőtt kölest keverd a gombás lecsóhoz.
- Egy jénai tálat vagy egy kisebb tepsit kenj ki zsírral. Tedd bele a káposzta felét.
- Szórd bele a rizst, majd simítsd rá a köleses lecsót. Takard be a káposzta másik felével.
- A tetejét kend meg a tejföllel és csorgasd rá a maradék kókuszolajat.
- Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd mintegy 30-40 percet.