2017. február 1., szerda

Olaszos grissini

Ha finom ropogtatnivalóra vágysz, akkor ezt mindenképp készítsd el. Önmagában is nagyon finom, de egy fincsi mártogatós felteszi az i-re a pontot. :) Állítólag másnapra egy kissé megpuhul, de ezt mi nem tudtuk megtapasztalni, mert azon nyomban mind elfogyott.


Hozzávalók:
  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt és fehér tönkölyliszt vegyesen
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 dkg élesztő
  • 3 db aszalt paradicsom (nekem most olajban eltett volt itthon)
  • 1 kávéskanál rozmaring (ha van friss, akkor mindenképp azt tegyél bele)
  • 1 szép duci fokhagyma
  • kb. 1 dl víz
  • frissen őrölt tarkabors
  • csipet kókuszcukor
  • extra: különböző olajos magvak, nagyszemű só
Elkészítése:
  1. Egy kevés meleg vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, és szórjuk bele a cukrot. Meleg helyre téve kb. 5 percig hagyjuk állni. Ezalatt az idő alatt felfut az élesztő.
  2. A paradicsomot daraboljuk fel, és botmixerezzük össze a vízzel.
  3. Minden alapanyagot keverjünk össze, és dagasszunk belőle rugalmas tésztát.
  4. Lefedve hagyjuk pihenni kb. 40-50 percig.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, óvatosan téglalap formára igazítjuk, majd egy éles késsel vékony szeletet vágunk belőle. Megsodorjuk és az előkészített tepsire tesszük.
  6. Előmelegített sütőben (220 fok) 10-12 percig süssük. Amikor már kezd illatozni (kb. 6. perc környéke), óvatosan megforgatom a rudacskákat.