2016. január 1., péntek

Dahl, avagy az indiai vöröslencseragu

Új év, új ízek. A családom nem nagyon kedveli az indiai fűszerezésű ételeket, de ma mégis ennek az ételnek az elkészítésére esett a választásom. Hogy miért? Gyorsan elkészül, nem kell a lencsét előre áztatni, és ezen a téli napon kifejezetten jól esik a csípős, fűszeres ízvilág. 

Nagyon sok dahl recept kering a neten, közös ismertetőjegyük, hogy indiai fűszerezésűek, és sűrűre vannak főzve. Most Steiner Kristóf receptjét próbáltam követni, bár én nem mertem olyan erős fűszerezést véghez vinni, mint amit ő ajánlott. :) De így is nagyon finom lett.

Mivel gyors ebédre volt szükség, ezért nem barna rizst főztem hozzá, hanem a DM-ben kapható parbolied rizst. Ez nem egy rizsfajta, hanem egy rizs feldolgozási eljárás. Ugyanis a rizs vitamin- és az ásványi anyag tartalma az ezüsthártyában található. Azért, hogy az ásványi anyagok veszteségét a hántolással elkerüljék a parboiling eljárást fejlesztették ki: vízgőz és nyomás hatására a tápanyagokat a maghoz nyomják. A felszín keményítése után a vízgőz által történő kezeléskor a magokat polírozzák és így a magban marad a vitamin- és ásványianyag tartalma (rost tartalma viszont csökken). Az így kezelt rizs színe barnás, üveges (de semmiképp nem fehér), viszont a főzés során kifehéredik. Ugyanakkor azt tudni kell, hogy nem minden előgőzölt rizs parbolied. Hántolt, fehér rizst is árulnak előgőzölve. 

Egyébként ebben a receptben az a szuper, hogy ha hígabbra főzzük, akkor készülhet belőle krémleves, ha sűrűbbre, akkor főzelékként is tálalhatjuk egy zöldséges fasírt kíséretében, vagy indiai módra, rizzsel, esetleg lepénykenyérrel.

... és akkor most jöjjön a recept.


Hozzávalók (2 adag)
  • 1 bögre vöröslencse
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 kávéskanál kurkuma
  • 1/2 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál curry (én a Tesco Finest márkájút vettem, nagyon kiadós és gazdaságos)
  • 2-3 kisebb babérlevél
  • só, bors, chili
  • csipet szárított narancs- és citromhéj (a DM-ben veszem ezt is)

Elkészítése:
  1. Egy lábasba hevítsük fel a kókuszolajat, majd dobjuk rá az apróra vágott hagymát és a reszelt fokhagymát.
  2. Pirítsuk, keverjük, hagyjuk picit karamellizálódni, majd mehetnek hozzá a fűszerek (a babérlevél kivételével).
  3. Pirítsuk együtt pár percig, majd borítsuk rá az átmosott vöröslencsét. Pár perces együtt pirítás után öntsük fel vízzel, úgy 2 ujjnyira lepje el a lencsét. Ekkor mehet hozzá a babérlevél is.
  4. Lassú tűzön főzzük puhára (kb. 20 perc), kóstoljuk meg, és ha szükséges, akkor még ízesítsük.
  5. Főtt barna rizzsel (vagy parbolied rizzsel) tálaljuk.