Újból fellapoztam Kristóf könyvét, ma ezt a finomságot választottak ki. Néhány hónappal ezelőtt már egyszer elkészítettem, akkor még az oldaláról "lestem" el a receptet. Most sem követtem mindent a leírásnak megfelelően, próbáltam egy picit a saját ízlésemre alakítani.
krumplipüré:
- 3-4 krumpli
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál kókuszolaj
- só, bors
- zöldfűszer: metélőhagyma, zeller, petrezselyem
ragu:
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb padlizsán felkockázva
- 2 nagy gomba felszeletelve
- 1 piros paprika (pl. kápia vagy kaliforniai)
- 1 csésze főtt csicseriborsó
- kb. 1,5 dl paradicsomlé/püré
- kb. 0,5 dl vörösbor
- víz
- só, bors, oregano, füstölt pirospaprika, őrölt kömény
Elkészítése:
- A krumplit hámozd meg, kockázd fel, és vízben tedd fel főni. Sózd meg, és a megtisztított fokhagymát is tedd mellé. Ha megfőtt, öntsd le róla a vizet, add hozzá a kókuszolajat és a zöldfűszereket, jól pürésítsd.
- Egy serpenyőbe olvaszd fel a kókuszolajat, és dobd bele az apróra felkockázott vöröshagymát. reszeld bele a fokhagymát is. Kevergesd, majd önts hozzá egy pici vizet, és hagyd elfőni.
- Add hozzá a kis szeletekre vágott piros paprikát. Ismét következik úgy 5 perc keverés, majd a padlizsán, kicsit később a gomba következik.
- Apránként adagold hozzá a paradicsomlét és a vörösbort, és szükség szerint vízzel pótold. Kevés lé mindig legyen alatta. Lefedve (időnként megforgatva) kb. 20 percig rotyogtasd.
- Kóstold meg, szükség szerint még fűszerezd. Borítsd bele a megfőtt csicseriborsót, még vagy 5 perc összefőzés, és készen is van.
- Egy jénaiba terítsd szét a ragut, majd simítsd rá a fűszeres krumpipürét. A tetejét szórd meg pici füstölt pirospaprikával.
- Előmelegített sütőben (180fok), úgy 30 perc alatt süsd meg.