2015. június 29., hétfő

Különleges ízesítésű, cukormentes, mindenmentes meggybefőtt

Nagyon sok meggyünk lett, így nemcsak a fagyasztóba került belőle, hanem befőttet is készítettem. Visszaemlékezve anyukám meggybefőttjére, melyhez egy cukros szirupot kellett készíteni... nos, ez egy sokkal egyszerűbb és egészségesebb változat. 
Nincs benne se víz, se cukor, se tartósítószer. Csupán egy kevéske szegfűszeg, stevia levél és vanília.

Hozzávalók (1 üveghez)
 • 7 dl-es üveg fedővel
 • 0,5 kg meggy
 • 1 kávéskanál stevia levél őrlemény
 • 4-5 szegfűszeg
 • 1 cm-es vaníliarúd
Elkészítése:
 1. Először is kifőztem az üvegeket és a kupakokat, majd tiszta konyhatörlőre, lefelé fordítva várták, hogy megtöltsem őket meggyel.
 2. A meggyet alaposan átválogattam és megmostam. Amennyiben nem ismerjük a meggy származását, érdemes em-bios vízbe áztatni, hogy az esetleges vegyszermaradványokat leszedje.
 3. Egy üveg aljára tettem 1 kávéskanál stevia levél őrleményt, 4-5 szegfűszeget és 1 cm hosszú vaníliarudat.
 4. Ezután beletettem kb. fél kiló meggyet, jó szorosan.
 5. Rátettem a fedőt, majd óvatosan beállítottam az üvegeket a forrásban lévő vízbe. A víz egészen a kupakig ért. Ezt főztem lassú tűzön kb. 25-30 percig. Ezt a műveletet a sütőben is elvégezheted.
 6. Ezután ráhúztam a fedőt, ahogy csak bírtam, majd fejre állítottam az üveget úgy 5 percre.
 7. Ezt követte a száraz dunszt, amíg teljesen ki nem hűlt. Ez azt jelenti, hogy jó sok plédbe tettem, hogy minél lassabban hűljön ki.
A meggy a főzés során nem biztos, hogy levet fog ereszteni, de a száraz dunszt után legalább félig lesz az üveg az isteni finom meggy nedüvel.

Tehát ne felejtsük, NEM KELL BELE VÍZ, a lé, ami benne van, az 100%-os meggylé.

A stevia használata során semmiképp ne a fehér port vagy a cseppet használd, mert az már egy élelmiszeripari vegyület, semmi természetes nincs benne. A valódi stevia egy zöld színű por, semmi más nincs benne!