Igazán tápláló gyümölcsös rizst készítettem, mely vegán, gluténmentes, és bélrendszeri betegségben szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják. Sőt, még édesítőt sem tettem bele.
- 1 csésze barnarizs
- 2 csésze növényi tej
- 1 csésze víz
- 1 marék mazsola
- 1/2 kávéskanál vaníliapor
- 1 kávéskanál fahéj
- késhegynyi őrölt szegfűszeg
- csipet himalája só
- 1 teáskanál kókuszolaj
Töltelék:
- 3 nagy édeskés alma tökgyalun lereszelve
- 1 kis üveg házi, cukrozatlan szilvalekvár
- 4-5 őszibarack
- 1 marék dió
Elkészítése:
- A jól átmosott rizst pirítsuk meg a kókuszolajon.
- Öntsük fel a tejjel és a vízzel, szórjuk bele a mazsolát és fűszerezzük.
- Lefedve, lassú tűzön főzzük 1 óráig. Főzés közben NE kevergesd!
- Az almát mossuk meg, majd tökgyalun reszeljük le. Az őszibarackot hámozzuk meg, majd kockázzuk fel.
- Keverjük a rizshez az almát és a barack felét.
- Egy jénait zsírozzunk ki, és tegyük a gyümölcsös rizs 1/3-át bele.
- Erre jön a szilvalekvár fele, majd ismét a rizs és a szilvalekvár. A tetejére kerüljön a maradék rizs. Simítsuk le a tetejét és tegyük rá a megmaradt felkockázott barackot.
- Szórjuk rá a durvára tört diót.
- Előmelegített sütőben süssük úgy fél órát.
Nagyon finom, zaftos. Ha édesebbre szeretnénk, akkor csorgassuk meg a tetejét juharsziruppal. Melegen és hidegen is nagyon finom. Este elkészíthetjük, reggel csak sütni kell.