2015. január 30., péntek

Körtés-mandulás pite gránátalmával

Egy újabb tettet követtem el tegnap a konyhában, a gyerekeim díjazták. Suli után a nagylányom rögtön bevágott 2 szeletet. Mivel ők a tesztalanyok, így mindig kérdezem tőlük, hogy "hogy ízlik, hányast adnátok rá?". Erre Eszter azt válaszolta, hogy "anya, ha nem ízlene, ennék belőle két szeletet?" Igaza van, úgyhogy ez a recept megérdemli, hogy felkerüljön a blogra.


Hozzávalók:
  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 dkg hideg bio vaj vagy kókuszzsír
  • 3 dkg kókuszvirágcukor
  • 2-3 evőkanál hideg víz
  • csipet só
Töltelék:
  • 60 dkg körte
  • 1 kávéskanál ceyloni fahéj
  • késhegynyi vaníliapor
  • 1-2 evőkanál juharszirup vagy kókuszvirágcukor
  • 1 marék mandula
  • 1/2 gránátalma
  • kevéske citromlé
Tetejére:

  • házi, cukrozatlan baracklekvár

Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóiból gyúrjunk egy homogép masszát. Csomagoljuk be fóliába, és tegyük be a hűtőbe minimum 1 órára.
  2. A töltelékhez a körtét mossuk meg, vágjuk ki belőle a magházat, majd daraboljuk fel kis kockákra.
  3. Adjuk hozzá a fahéjat és a vaníliát, édesítsük, majd keverjük hozzá a mandulát és a gránátalmát is.
  4. Egy piteforma aljába nyújtsuk bele a tészta felét, majd tegyük rá a tölteléket.
  5. Ezt vonjuk be a maradék kinyújtott tésztával. A közepére vágtam egy kis kerek lyukat, hogy a sütés során a gőz távozni tudjon.
  6. Tegyük be az előmelegített sütőbe, és süssük 180 fokon úgy 45 percig.
  7. Amikor kivettük a sütőből, kenjük meg a tetejét a baracklekvárral.
  8. Hagyjuk kihűlni.