Szerencsére a gyerekek is szeretik a lilakáposztát, így ez gyakran kerül az asztalra. A batáta viszont nem nagyon kedvenc, így ezt csak hétköznap készítem el, amikor a gyerekek iskolában vannak. Szerencsére már több helyen is lehet batátát vásárolni, már a Lidl-ben is láttam. Én Ásotthalomról vásárolom, kedves kolleganőm szokott rendelni időnként.
Párolt lilakáposzta:
- 1 fej lilakáposzta
- himalája só
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1-2 evőkanál kókuszolaj
- friss gyömbér vagy késhegynyi gyömbérpor
- 2-3 csipet köménymag
- 2-3 evőkanál balzsamecet
- 1 alma
- 2 közepes batáta
- fokhagyma
- olívaolaj
- himalája só, olaszos fűszerkeverék
- 1 csésze áztatott csicseriborsó
- 1 csésze kockára vágott sárgarépa
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, pirospaprika
- 1 evőkanál darált chiamag
Elkészítése:
- A káposztát gyaluljuk le, majd sózzuk be.
- A kókuszolajat olvasszuk fel az edényben, majd szórjuk bele a köménymagot. Picit pirítsuk együtt.
- Adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt hagymát, pároljuk meg.
- Ezután alaposan nyomkodjuk ki a káposztát (mivel elég sok levet ereszt), és adjuk a hagymához.
- Öntsük rá a balzsamecetet, majd reszeljük bele a gyömbért (vagy szórjuk bele a gyömbérport)
- Öntsünk rá egy pici vizet, és fedjük le. Kb. fél óráig hagyjuk párolódni lassú tűzön.
- Reszeljük bele az almát (én nem szoktam meghámozni), és még süssük együtt 10-15 percet.
- A batátát hámozzuk meg, majd szeleteljük feé 2-3 mm vastagra.
- Sózzuk, reszeljük bele a fokhagymát, és löttyintsük rá az olívaolajat is.
- Szórjuk meg a fűszerkeverékkel.
- Kevés kókuszolajon süssük meg mindkét oldalát, 5-8 perc alatt elkészül.
- A fasírthoz a csicseriborsót be kell áztatni előző éjszaka.
- Tegyünk minden alapanyagot a konyhai robotgépbe, és daraboljuk morzsásra. Fűszerezzük.
- Adjuk hozzá az őrölt chiamagot, és egy kevés vizet. Hagyjuk, hogy egy picit megduzzadjanak a magok.
- Süssük ki kevés kókuszolajon. Hagyjuk kihűlni, szépen összeáll.