2014. július 15., kedd

Egy... megérett a meggy

Két meggyfánk van, rengeteg meggyünk lett. Nem a kedvenc gyümölcsöm, de azért eszegettem belőle. Sok édesség készült belőle, mint például a feketeerdő pohárkrém is, de a turmixomba is gyakran került.

Egyébként a meggy kiváló gyógynövény is. Ugye van maga a gyümölcs, de a meggymag szára és maga a mag is felhasználható. Erről írtam nemrégiben, hogy akár párna is készülhet a meggymagból.



Meggy gyógyhatásai
Gazdag vitaminokban (A-,B-,C) és ásványi anyagokban (kálcium, kálium, magnézium, vas, cink). Mint minden bogyós gyümölcs, kiemelkedően magas a flavonoid tartalma, ezáltal antioxidáns hatásúak. Ezáltal nagyon jó hatással van a vénák falának rugalmasságára, így visszérbetegségek elkerülésére is fogyaszthatjuk.

A kálcium és kálium tartalmának köszönhetően vértisztító hatású, serkenti a máj és a vese működését. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására.

A meggy piros színét az antocianin festékanyagok okozzák, melyek köztudottan tumorgátló hatással rendelkeznek.

A flavonoid egyes vegyületei gátolják az ún. ciklooxegáz enzimet, mely a gyulladásokat fenntartó prosztaglandinok folyamatos keletkezését támogatják. Az izomláz során egy pohár meggylé garantált enyhülést hoz.


Ebből a sok meggyből egyrészt készítettem meggybefőttet, másrészt aszaltam is, és a fagyasztóba is került.


A meggybefőtt elkészítését ITT elolvashatod.