Szóval így esett ma a választásom erre a csupa gyümölcsös lepényre. Ahhoz, hogy a tészta ne legyen száraz, tettem bele túrót (legközelebb ricottával készítem, mert annak jobb az emészthetősége). Jól megborítottam a tetejét fagyasztott vegyes, bogyós gyümölcsökkel, de szezonálisan kerülhet rá lédús barack, szilva vagy akár cseresznye is.
Hozzávalók:
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt (én alakort használtam)
- 15 dkg fehér tönkölyliszt
- 25 dkg túró
- 1 tk. só
- 1 ek. méz
- 2 ek. olívaolaj vagy olvasztott kókuszolaj
- kb. 2,5 dl langyos víz
- 2 dkg élesztő
- gyümölcsök
- 1-2 evőkanál kókuszcukor
- lekvár (én áfonyalekvárt használtam)
- fahéj
- vaníliapor
- mandula
Elkészítése:
- A lisztet öntsd bele egy tálba, majd a közepébe morzsold bele az élesztőt. Szórj rá egy pici cukrot, és önts rá kevéske meleg vizet. Hagyd pár percig az élesztőt felfutni.
- Ezután keverd hozzá az összes hozzávalót. A vizet fokozatosan adagold hozzá, egy kalács állagú tésztát dagassz belőle.
- Takard le, hagyd pihenni kb. 1 órát.
- Közben a gyümölcsöket készítsd elő, ha szükséges, vágd cikkekre. Keverd hozzá a cukrot és a fűszereket.
- A megkelt tésztát felezd meg (két adag készül belőle). Lisztezett zsírpapíron nyújtsd ki kb. ujjnyi vastagra. Tedd tepsibe (én a tepsi aljára szoktam ráhúzni). Kb. 2-3 evőkanálnyi lekvárt csepegtess rá, kicsit kanállal kend szét, majd jó sűrűn szórd rá a cukros gyümölcsöt. A tetejét szórd meg durvára tört mandulával. Sütés előtt kb. 15 percig hagyd pihenni.
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Kb. fél óra alatt süsd aranyszínűre.