Hozzávalók:
- 20 dkg alakor búza
- 20 dkg parbolied rizs
- 2 vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 2 teáskanál pirospaprika
- só, bors
- 6-8 db tölteni való paprika
Paradicsomos mártás:
- 0,5 kg friss paradicsom
- 1 doboz sűrített paradicsom (Lidl-ben szoktam venni, dobozos)
- 1 teáskanál méz
- só, bors
- 5-6 dl víz
- 3 evőkanál kukoricaliszt
- 1 evőkanál kókuszolaj
Elkészítése:
- Az alakor búzát 8 órára vagy akár egy egész éjszakára áztasd be. Másnap öblítsd le, majd 1 óra alatt, lassú lángon főzd puhára (kb. 3 csésze vizet önts rá, de főzés közben ellenőrizd, hogy ne ragadjon le). 1 teáskanál sót tegyél a főzővízbe.
- Közben a rizst 2 csésze vízben, mintegy 30 perc alatt főzd meg (ebbe is tegyél 1 teáskanál sót).
- Az apró kockára vágott vöröshagymát a kókuszolajon dinszteld meg.
- A búzáról öntsd le a felesleges főzővizet, majd húsdarálóval vagy botmixerrel daráld meg.
- Keverd hozzá a megfőtt rizst, a megdinsztelt hagymát (az olajjal együtt), a fűszereket és reszeld bele a fokhagymát is. Jól keverd össze, az ízeket ellenőrizd!
- A paprika tetejét vágd le, szedd ki belőle a magházát. Töltsd meg az elkészített töltelékkel.
- Paradicsomos mártás készítése: Hevítsd fel a kókuszolajat, majd tedd vele a kis kockára vágott paradicsomot. Süsd össze, majd öntsd rá a sűrített paradicsomot és a vizet. Csorgasd bele a mézet, fűszerezd. Kb. 5 percig rotyogtasd, majd helyezd bele a paprikákat. A paradicsomos lé majdnem lepje el a paprikákat. Tepsibe is sorakoztathatod a töltött paprikákat, és erre öntsd rá az elkészült híg mártást.
- Mintegy 30-40 percig lassú lángon főzd, amíg a paprika héja megpuhul. Ekkor szedd ki a paprikákat, és a megmaradt paradicsomos mártást szűrd át (mivel került bele friss paradicsom is).
- Folyamatos keverés mellett (kézi habverővel) szórd bele a kukoricalisztet. Ettől lesz egy selymes, lágy mártásod. Ha szükséges, kicsi vízzel hígíthatod.
Kockára vágott, főtt krumplit kínálhatsz hozzá.