A kelkáposztalevesnek leginkább a frankfurti változata ismert, én most viszont egy vegán változatot ajánlok nektek. Különlegessé tettem ezt még főtt hajdinával, amelynek a jótékony hatásairól már korábban írtam.
- 1/2 evőkanál kókuszolaj
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 duci sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 nagyobb krumpli
- 1 szelet zeller
- 1 szárzeller
- 1 jó nagy marék felszeletelt kelkáposzta
- 1/2 csésze zöld hajdina (nem pörkölt)
- 2 babérlevél
- 1/2 mokkáskanál majoranna (ezt ne hagyd ki belőle)
- késhegynyi őrölt kömény
- 1 teáskanál pirospaprika
- himalája só, bors
Elkészítése:
- A zöldségeket tisztítsuk meg és karikázzuk, kockázzuk.
- Kókuszolaj-víz keverékén dinszteljük meg a hagymát, majd reszeljük bele a fokhagymát is.
- Dobjuk rá a zöldségeket (a kelkáposzta kivételével), pirítsuk együtt kb. 5 percig. Fűszerezzük. Öntsünk rá vizet és főzzük roppanósra.
- Közben a hajdinát bő vízben főzzük kb. 10 percig. Öblítsük le.
- Tegyük bele a levesbe felcsíkozott kelkáposztát és a hajdinát. Mintegy 10 perc alatt főzzük össze.