A gyerekek általában nem szeretik a tökfőzeléket, nálunk ez az arány 2:1. Azaz a kicsi és a nagy szereti, a középsőm meg a háta közepére kívánja. :) De most ezt a kefíreset megkóstolta, és nem azt mondom, hogy megszerette, de megette. :) Szóval, hajrá tökfőzelék, amíg még szezonja van.
- kb. 1,5 kg tök, gyalulva
- 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
- 1-2 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 evőkanál kókuszolaj
- Himalája só, bors
- 1 kis pohár kefír
- 2 evőkanál kölesliszt vagy kukoricaliszt
- 1 kis csokor friss kapor (vagy szárított)
- kevéske friss citrom leve
Elkészítése:
- A legyalult tököt sózzuk be, és hagyjuk állni kb. 5-10 percig.
- A kókuszolajon a hagymát pároljuk üvegesre. Reszeljük bele a fokhagymát.
- A tököt nyomkodjuk ki (levet eresztett), majd tegyük a hagymára.
- Szórjuk rá a lisztet, és kb. 2 dl vizet öntsünk rá. Ha van zöldség alapleved, azzal még ízletesebb lesz.
- Fedő alatt 6-8 percig főzzük.
- A főzelék 1/4-ét vegyük ki, és kissé botmixerezzük össze. Öntsük vissza az alaphoz, majd szórjuk bele az apróra vágott kaprot. Forraljuk össze, majd adjuk hozzá a kefírt. Ekkor már nem kell felfőzni, csak összemelegíteni. Pici citrom levével ízesítsük.