Nagyon ritkán készítek fánkot, mert ezt valóban bő olajban kell kisütni, és ilyet ritkán szoktam csinálni. De a gyerekek unszolására "beadtam a derekamat", és vasárnap fánkot sütöttem. Nem olyan ördöngösség, és így tojás nélkül is remekül működött a recept.
- 25-25 dkg teljes kiőrlésű és fehér tönkölyliszt átszitálva
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg bio, olvasztott vaj
- 2 evőkanál méz
- 3 dl rizs- vagy zabtej
- csipet só
- bio narancs vagy citrom reszelt héja
- sütéshez: kókuszolaj
Elkészítése:
- Minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen.
- A liszteket szitáljuk át.
- Az élesztőt kevés langyos tejben pici mézzel futtassuk fel.
- A maradék tejjel és a többi hozzávalóval dagasszunk egy lágy, hólyagos tésztát. Az olvasztott vajat csak a legvégén adjuk hozzá.
- Tegyük kiolajozott tálba, és letakarva kelesszük duplájára (kb. 1 óra).
- Lisztezett deszkán kézzel lapogassuk le úgy ujjnyi vastagra. Szaggassuk ki, majd takarjuk le egy abrosszal, és ismét kelesszük fél órát.
- A kókuszolajat hevítsük fel. A fánk közepét nyomjuk be az ujjunkkal, majd 1,5-1,5 percig süssük meg mindkét oldalát.