2016. május 12., csütörtök

Variációk chiapudingra: egészséges alternatívák bűntudat nélkül

A chiamag szinte berobbant a köztudatba. Már elég sok helyen lehet vásárolni, de azért érdemes bio minőséget beszerezni.

Miért is szeretjük ennyire ezt az apró magocskát?
Remek tápanyagforrás, kiváló forrása az esszenciális zsírsavaknak, optimális az omega 3-6 aránya. Oldható és oldhatatlan rostok gazdag forrása. Tartalmaz kalciumot, foszfort, cinket, mangánt, molibdént, bórt, niacint, B12-vitamint és folsavat is. Jelentős mennyiségű fehérje található, 100 gr-ban 16 g.

Az oldhatatlan rostok miatt lassan emésztjük meg, így alacsonyan tartja az inzulin szükségletünket, emésztésjavító hatása van és a tápanyagoknak is van idejük felszívódni. 

Ez a piciny magocska a tömegének 10-12x-esét képes magába szívni. Tehát 1 dkg mag kb. 1 dl vizet zselésít. Mindig duzzadt állapotban adjuk a gyerekünknek, ezért előtte minimum fél órára áztassuk be. Kerülhet kásába, turmixba, süteményekbe, kekszekbe is belesüthetjük. Vegánoknak remek tojáspótló. 1 evőkanál darált chiamag 3 evőkanál vízben áztatva bezselésedik, süteményekben ez használható tojás helyett.

A hozzátáplálás során 1 éves kortól babák is kaphatják.


Nézzük a chiapuding alapreceptjét:
  • 6 dl kókusztej
  • 5 puha datolya
  • 1 banán
  • 5 evőkanál chiamag
  • vaníliapor vagy fahéj
Hogyan készítsünk belőle pudingot?
A datolyát áztasd be a kókusztejbe. Kb. 15-20 perc elteltével, a banánnal és a fűszerrel együtt turmixold krémesre.

Add hozzá a chiamagot és tedd be a hűtőbe néhány órára (akár egész éjszakára).

Ha kellően puding állaga lett, akkor rétegezd gyümölccsel vagy keverd hozzá tetszés szerint a gyümölcsöt, kakaóport vagy a magkrémet.

Variációk kedvünk szerint:
Eperréteges chiapuding
Áfonyás chiapuding
Csokis-őszibarackos chiapuding
Csokoládés-narancsos chiapuding
Chia reggeli

A lehetőségek végtelenek. Lehet még mogyorókrémes, lucumás, gojis, málnás vagy éppen baracklekváros. Rétegezheted a gyümölccsel vagy összekevered vele, így is, úgy is finom.

Ha nem szereted a chiamag szemcsés állagát, akkor daráld meg, és a chiaport tedd a tejbe. Természetesen a tejet is variálhatod, ha neked pl. a rizstej a kedvenced, akkor azzal készítsd el.

Az édesítésre a datolyát használtam, de jó hozzá a méz vagy éppen a juharszirup is.