Ne félj tőle, nem mumus a gnocchi készítése. Elő a krumplival és a liszttel... bizony... csak ennyi kell hozzá.
Az első és a legfontosabb, hogy ne a vízben főzd meg a krumplit, hanem süsd meg héjastul, a sütőben. De ha mégsem szeretnéd a sütőt bekapcsolni, akkor vízben is megfőzheted, de hámozatlanul, egészben.
Hozzávalók a gnocchihoz:
- 0,5 kg burgonya
- kb. 17dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt és fehér tönkölyliszt keveréke
- himalája só, úgy 1 teáskanál mennyiség
- bors, kevéske szerecsendió
A pirításhoz, utómunkálatokhoz szükséges:
- 1-1 evőkanál bio vaj és kókuszolaj
- friss zsályalevél
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 marék spenót
- zsenge sprága vagy brokkoli
- díszítéshez: paradicsom
Elkészítése:
- A burgonyát héjastul süsd vagy főzd meg.
- Ha sütőben sütötted, akkor néhány percre tekerd be konyharuhába, hogy felpuhuljon a külseje. Ha főzted, akkor egyszerűen tedd a vágódeszkára.
- Hámozd/pucold meg, majd krumplinyomóval törd át.
- A szétterített krumplira szórd rá a liszt felét és fűszerezd.
- Az egészet lazán de gyors mozdulattal kezd összedolgozni. Fontos, hogy a burgonya ne legyen túlságosan forró, de ne is hűljön ki. Add hozzá a maradék lisztet is. Csak addig gyúrd, amíg nem áll össze.
- A kész tésztából vágj le egy darabot és lisztezett deszkán egy kis kukacot formázz belőle. Vágd fel kb. 2 centis darabokra, majd egy villa segítségével nyomd rá a bordázást.
- Közben tegyél fel vizet főni, amelybe dobj legalább 2 teáskanál sót.
- A megformázott gnocchikat addig főzd, amíg fel nem jönnek a víz tetejére, majd onnan további 1 percig.
- Egy nagy serpenyőben hevítsd fel a vaj-kókuszolaj keverékét, és ha már forró, tedd rá a kifőtt gnocchikat.
- Legalább 5 perces pirítás kell, amikor már látod, hogy kezd színe lenni. Ekkor mehet mellé egy kis friss zsályalevél, finomra vágott fokhagyma és a zsenge sprága. Még 2-3 perc, és a bébispenót is a gnocchit fogja díszíteni.
- Ekkor már csak fél percig pároljuk, épp csak addig, hogy a spenót összeessen.