Karácsonyi főpróba? Talán igen :) Mindenesetre nagyon finom lett, lehet, hogy ez lesz a nyerő a menü összeállítása során. Amennyiben nem szereted a padlizsánt, nyugodtan készíts mellé például rozmaringos sült gombát. Az emésztést nagyban elősegítjük egy jó nagy adag ruccolával. :)
Spenótos-fokhagymás krumplipüré
- kb. 1,5 kg burgonya
- só, bors
- 1 fej sült fokhagyma
- 5 dkg bio vaj
- 4 marék spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál kókuszolaj
- A krumplit hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. Tegyük fel főni, adjunk hozzá 2 teáskanál sót.
- Közben egy serpenyőbe melegítsünk 1 teáskanál kókuszolajat, és dobjuk rá a megmosott/összetépett spenótot. Reszeljünk bele 2 gerezd fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk.
- Amikor megfőtt a krumpli, öntsük le róla a levét. Adjuk hozzá a sült fokhagymát (természetesen szedjük ki a héjából), a vajat és a megdinsztelt fokhagymás spenótot.
- Botmixerezzük össze.
Pácolt padlizsán és sárgarépa
- 2 padlizsán
- 3 sárgarépa
pác:
- 4 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, füstölt pirospaprika
- A zöldségeket szeleteljük fel (a sárgarépát kifejezetten vékonyra), majd egy ecsettel kenjük be a padlizsánokat a páccal. A sárgarépát keverjük össze a megmaradt páccal, és hagyjuk állni úgy fél-1 órát.
- A padlizsánnak mindkét oldalát előmelegített, grillezett sütőben süssük meg, a sárgarépát pedig kerámia serpenyőben pirítsuk meg.