Ez a bejgli nemcsak abban különleges, hogy tej- és tojásmentes, hanem azért is, hogy teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készül, természetes édesítővel. Mindenképp próbáljátok ki, nálunk nagyon gyorsan elfogyott. :)
Hozzávalók (2 rúd):
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 12 dkg bio vaj
- 1 dkg élesztő
- 5 dkg méz
- 50 ml növényi tej
- csipet só
- 25 dkg darált dió
- 8 dkg méz vagy juharszirup
- 5 dkg mazsola
- 5-6 csepp citromolaj
- ½ mokkáskanál fahéj
- ½ mokkáskanál vaníliapor
- kb. 1 dl rizstej
Elkészítése:
- Először a tölteléket készítsük el, mert annak a töltéskor teljesen hidegnek kell lennie. A diót a mézzel, a fűszerekkel és a mazsolával összekeverjük. A tejet felforraljuk, majd fokozatosan leöntjük vele a fűszeres diót. Közepesen kemény tölteléket kell kapni.
- A tésztához elmorzsoljuk a vajat a liszttel és a sóval.
- Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, és csorgassunk hozzá egy pici mézet. Hagyjuk felfutni.
- Ezután a tésztához adjuk hozzá ezt az élesztős tejet és a mézet. Gyúrjunk belőle egy jó állagú, nem ragacsos tésztát.
- A tésztát mérleggel pontosan kétfele mérjük, majd vékonyan, téglalap alakúra kinyújtjuk.
- Ráegyengetjük a töltelék felét. A széleit behajtjuk, majd szorosan feltekerjük.
- Megkenjük mézes tejjel. Legalább 6-8 órára tegyük letakarva hideg helyre. Ha nincs ilyen, akkor tegyük be a hűtőbe, de takarjuk le, hogy ne száradjon ki.
- Sütés előtt hurkapálcikával jól szurkáljuk meg (egészen az aljáig), majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 35 perc alatt süssük meg. Szeletelés előtt várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.