Igazán finom mézeskalács, mely fémdobozba tárolva hetekig eláll. De a karácsonyfára is akaszthatjuk. A díszítése a cukros máz helyett különböző olajos magok és aszalványok, valamint a puffasztott amaránt, amit a gyerekeim hópehelynek neveznek. :)
- 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 15 dkg fehér tönkölyliszt
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 10 dkg bio vaj
- 1,5 dl Cserpes tejszín vagy növényi tejszín
- 20 dkg méz
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (Sonnentor)
- 10-10 csepp narancs- és citromolaj
- 1 mokkáskanál vaníliapor
- Tetejére: magok, puffasztott amarant, aszalványok
Elkészítése:
- A puha vajat a mézzel keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a mézeskalács fűszerkeveréket.
- Lazán forgassuk bele a felvert tejszínt.
- Adjuk hozzá a szódabikarbónás lisztet, jól dolgozzuk össze.
- Legalább 1 éjszakára tegyük a hűtőbe.
- Másnap vágjuk három felé (hogy ne puhuljon meg a tészta olyan hamar), majd belisztezett gyúródeszkán kezdjük el vékonyra kinyújtani.
- Kedvenc kiszúróformánkat használva formázzuk, majd szórjuk meg/díszítsük olajos magokkal, puffasztott amaranttal, aszalványokkal. Egy kicsit nyomkodjuk bele a tésztába.
- Előmelegített sütőben, kb. 200Co-on 5-8 perc alatt süssük ki. (Amikor már színeződik az alja, akkor már jó). Hagyjuk a tepsiben kihűlni.
- Karácsonyfára is felakaszthatjuk, ebben az esetben szívószállal csináljunk lyukat a mézeskalács tetejére.
Sütés után kemény lesz, fél nap elteltével visszapuhul. Én dobozban tartom, 2-3 hétig semmi baja nem lesz, ha addig el nem fogy :)