2015. november 20., péntek

Egészséges ropogtatnivalók...Update perec helyett

Aki már ismer, az tudja, hogy számomra az nevezhető teljes értékű ételnek, amiből nem vettek el semmit, és nem is adtak hozzá semmit. Én ezeket nevezem éltető ételeknek.

Mostanában rendszeresen hallani a reklámokban Norbi újabb "finomságát", a perecet, melyet állítólag bűntudat nélkül falatozhatunk. Kíváncsi voltam, hogy vajon mit is tartalmaz:

Crips sós kisperec: "Búzaliszt, csökkentett szénhidráttartalmú Update lisztkeverék (zsírtalanított szójaliszt, búzaglutén, búzarost, búzafehérje-koncentrátum, módosított burgonyakeményítő), ivóvíz, finomított pálmazsír, étkezési só 2%, édesítő készítmény (édesítőszerek: maltit, szorbit, eritrit, szukralóz; kukoricadextrin), élesztő, sütőipari készítmény (búzamalátaliszt, emulgeálószerek: E472e, E471; szójaliszt, étkezési só, lisztkezelőszer (aszkorbinsav, enzimek (amilázok)), fényező anyag (nátrium-hidroxid), tejsavópor"

Ez az összetétel egyáltalán nem felel meg a teljes értékű táplálkozás elvének. Ezt én inkább mellőzném. De akkor mit ropogtassunk, ha éppen filmet nézünk, vagy csak úgy nasiznánk valami finomat?




A gyerekeim is folyamatosan igénylik a nasikat, ropogtatnivalókat. Nálunk nincsenek bolti kekszek, ropik; viszont vannak gyümölcsök, zöldségek, és ezekből készült finomságok. Ha leülnek megnézni egy mesét, akkor almaszeleteket vagy pattogatott kukoricát kapnak, de szeretik a répát és a káposzta torzsát is ropogtatni. És bármennyire hihetetlen, a sóska levelét is szeretik nyersen. A mungóbab csíra is nagy sláger nálunk, a kedvenc "gumicukruk" az aszalt almalap.

Még mielőtt megijednétek, hogy "Te jó ég, ezek a Marsról jöttek, hogy ilyeneket esznek?", nos szoktam sütni kekszeket és ropikat is; de most ebben a bejegyzésben direkt az egyszerűbb lehetőségeket vázolom fel.

Bár bevallom őszintén, hogy nemcsak a gyerekeim igénylik ezeket a nasikat, hanem én is. Mivel elég sokat dolgozom a számítógép előtt, szeretek közben csipegetni ezt-azt. Hogy ne érjenek durva meglepetések a mérlegen állva, így sokszor magamnak is ezeket készítem, hogy bűntudat nélkül tudjak eszegetni munka közben. Ha nincs sok időm, egyszerűen almát vagy más gyümölcsöt szeletelek fel, de ha időm engedi, akkor jobban elengedem a fantáziámat.

Gyümölcsből valami finomat

A legegyszerűbb az, ha a gyümölcsöket egyszerűen nyersen felszeleteljük. Én sosem hámozom meg, és a magot/magházat is meg "kell" enni. Ilyenkor, a tél közeledtével sajnos egyre kisebb a választék, de az alma és a körte folyamatosan elérhetőek. 

Készíthetünk gyümölcsökből chipseket. Ehhez nem feltétlenül kell aszaló, a sütőben is kiszáríthatjuk. Almát gyakran készítek a tél folyamán. Alaposan megmosom az almákat, majd a magházát kiszúrom, és vékonyan (1-2 mm) felszeletelem. Az aszalóban történő aszalásról korábban már írtam egy blogot, így azt itt nem részletezem. A sütőben történő aszalás során az enzimek sérülnek, de gyorsabb szárítást eredményeznek. Amennyiben légkeveréses sütőben szeretnénk elkészíteni, akkor melegítsük elő úgy 110°C-ra. Tegyük az almaszeleteket egy tepsibe, szórjuk meg vaníliaporral és fahéjjal. 40-50 percig szárítsuk úgy, hogy a sütő ajtaja résnyire nyitva legyen. 

Ezeket az almákat vagy aszalványokat feldobhatjuk úgy is, ha olvasztott csokiba mártjuk őket. Ebbe a csokiba akár pirított mogyorót, mandulát vagy pisztáciát is tehetünk. 

Készíthetünk diákcsemegét, amelybe kerül édes aszalt gyümölcs és olajos mag vegyesen. Egy kicsit időigényesebb a töltött aszalt gyümölcs. Ekkor minden egyes aszalványba elrejtünk egy olajos magot, majd ezt megforgathatjuk kakaóporban vagy akár kókuszban. (Jó móka a gyerekekkel együtt csinálni, bár ők hamar megunják, így rám marad az összes elkészítése.) Én elég sok meggyet aszaltam, úgyhogy nekünk most ez a sláger. 

Mint írtam, nálunk a gumicukor az aszalt gyümölcslap. Örök kedvenc az alma, de a meggyre sem mondanak nemet. Amennyiben az aszalás előtt a gyümölcspépbe magokat keverünk (dió, mandula, lenmag), és egy kicsit fűszerezzük ezzel-azzal, finom aszalt diákcsemegénk lesz.

A zöldségek is lehetnek kedvencek

Elsősorban nyersen ajánlom, hasonlóan a gyümölcsökhöz. A gyerekeim kedvence a sárgarépa és az édeskáposzta, de az uborka is nagy sláger.

Amennyiben aszalni szeretnénk, akkor egy kis csavarral finom ropogtatnivalót varázsolhatunk ezekből a zöldségekből. Készítsünk egy ízletes öntetet, amelybe kedvenc fűszereinket beletesszük. Ennek az alapja lehet olajos mag (pl. kesudió, napraforgómag), vagy önmagában olívaolaj. Fűszerezzük magyarosra vagy akár olaszosra, szárítsuk ki és voilá... kész is az egészséges chips "a'la nyers" változatban.

Te szereted a kelkáposztát csak úgy rágcsálni? A párom erre azt mondaná, hogy nem vagyok én kecske! Bár nem mintha panaszkodnék, így is mindent megeszik, amit elé rakok. Nos, a kelkáposzta chipsre senki sem fog nemet mondani, még a gyerekek is vígan fogják ropogtatni. De aszalhatunk batátát, répát vagy akár céklát is ezzel a módszerrel. Amennyiben sajtos ízhatást szeretnénk elérni, akkor használjunk sörélesztő pelyhet.

Akár nyersen, akár aszalva kínáljuk a zöldségeket, egy kis mártogatós még kiegészítheti ezeket.

Olajos magok édesen és sósan

Ezek csak mértékkel kerüljenek az asztalunkra, hiszen magas zsírtartalmuk hamar megjelenik a hasunkon is. Napi 1-2 maréknál semmiképp ne fogyasszunk ezekből többet! Az enzimgátlók miatt én minden esetben beáztatom, majd kiszárítom őket. Így sokkal ízletesebbek is.

Amennyiben a szárítás előtt finom, fűszeres marinálószószba keverjük, és ezek után szárítjuk ki őket, sokkal finomabbak lesznek. Kipróbálásra érdemes a tökmag paradicsomos-olaszos fűszerezéssel vagy a napraforgómag mexikóiasan. A lehetőségek itt is végtelenek, ízlésünknek megfelelően, kedvünk szerint fűszerezhetünk.

De nemcsak sósan, hanem édesen is fűszerezhetünk magokat. Áztassunk be egy kevéske datolyát, majd az áztató vizével turmixoljuk krémesre. Ezt fűszerezzük fahéjjal, vaníliával, és kerülhet bele egy kis narancslé is. Az áztatott magokat (pl. diót, mandulát) keverjük össze ezzel az édes öntettel, majd szárítsuk ki a sütőben vagy az aszalóban.

A csírák is finomak ám!

Először is együk a csírákat csak úgy, magukban. Télen gyakrabban csíráztatok, talán azért, mert ilyenkor kevesebb a friss gyümölcs, zöldség. Bár meg kell jegyezni, hogy a csíráknak hűtő hatásuk van. Mindenesetre a gyerekeim imádják a mungóbab csírát, de a lucernacsíra is nagyon finom ám. 

Leggyakrabban viszont hajdinát csíráztatok, és használok fel az ételkészítés során. Finom ropogtatnivaló a mazsolás hajdinacsíra. Elkészítése során a beáztatott mazsolát turmixoljuk, fűszerezzük, majd ebbe a szószba keverjük a hajdinacsírát. Ezek után nincs más dolgunk, mint pár órát állni hagyni ebben az édes szószban, majd kiszárítani sütőben vagy aszalóban.

Édes és sós krékerek

Ezek elkészítése már időigényesebb, mivel több alapanyagra van szükség. A nagylányom kedvence a répás kréker, de ezt is lehet más-más fűszerezéssel akár olaszosra vagy mexikóira készíteni. A kukoricás változat is kipróbálásra érdemes. Amennyiben édes krékert készítünk, annak alapanyaga valamilyen gyümölcs, aszalvány és olajos mag. Ez alapján készült a zserbó kréker, amely nagy sláger minden ismerősöm körében. 

A mozizás elengedhetetlen része a pattogatott kukorica. No nem az, amit a plázákban árulnak, és nem is az előrecsomagolt, ízesített kukorica. Én magunknak pattogtatom. 1 evőkanál kókuszolajat vagy vajat egy serpenyőben felhevítek, majd beleteszek 2-3 marék kukoricát. Megsózom - legalább 1 kávéskanál mennyiség kell hozzá -, majd jól összerázom az olajjal. Lefedem, és tűzre teszem. Rendszeresen rázom, hogy ne égjen meg. Amikor már nagyon-nagyon pattognak, leveszem a tűzről, és hagyom teljesen kipattogni. 

Ez így, önmagában is finom, de csinálhatunk belőle édes finomságot is (ebben az esetben viszont kevésbé sózom meg). Nos, mézzel kis gombócokat formázok, és kakaóporba vagy kókuszreszelékbe forgatom. Ez egyébként még a XIX. században Erdélyben a gyerekek kedvenc csemegéje volt. 

Még a végén mindenképp megemlítem a kakaóbabot. Bár a gyerekeimnek nem ízlik, nekem annál jobban (legalább több marad nekem). Egy tasak nagyon sokáig elég, naponta 1-2 csipet kielégíti az édesség iránti vágyamat. Nemcsak finom, még remek antioxidáns forrás is. Kell ennél több?

Remélem, tudtam ötleteket adni, hogy sütés nélkül is milyen egészséges ropogtatnivalókat tudunk a családunknak kínálni. Sok esetben nem feltétlenül szükséges aszaló, akár sütőben is elkészíthetjük.