Amennyiben teljes értékű növényi fehérjét szeretnénk "tálalni" ebédre, mindenképp figyelembe kell venni a komplettálás elvét. Ez azt jelenti, hogy növényi alapanyagokat úgy kell párosítani, hogy valamennyi esszenciális aminosav a tányérunkra kerüljön. Ilyen komplettálás a hüvelyesek társítása gabonával. Ezért is főztem a hagymás babhoz zabpelyhet. De akár kölessel is tálalhatjuk.
- 1 csésze chili bab
- 1 csésze csicseriborsó
- babérlevél, só, bors, chili
- 2 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl házi paradicsomlé
- 3 marék nagyszemű zabpehely
Elkészítése:
- A babot és a borsót 1 éjszakára áztassuk be.
- Másnap öntsük le róla a vizet, majd friss vízbe tegyük fel főni. Adjunk hozzá 2 babérlevelet.
- Mikor már majdnem puha (kb. 45 perc), szórjunk bele úgy 1 teáskanál sót.
- Egy serpenyőben kevés vízen a vékony szeletekre vágott hagymát és a reszelt fokhagymát süssük-pirítsuk üvegesre.
- Öntsük rá a babot és egy kevéske főzővizet is. Főzzük össze. Mehet hozzá a paradicsomlé, majd a zabpehely. Fűszerezzük.
- Keverjük-kavarjuk, úgy 15 perc alatt készen is vagyunk.