Újabb pite... szeretem ezeket az egyszerű ételeket. A nagylányom csak annyit mondott: FINOM. Ennél több nem is kell... Mindent bele módszert alkalmaztam, persze csak olyanok kerültek bele, amik az almával párosíthatók.
- 18 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 7 dkg fehér tönkölyliszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1/2 kávéskanál vaníliapor
- 8 dkg bio vaj
- 8-10 dkg méz, juharszirup vagy datolyavaj
- csipet himalája só
- növényi tej - én házi mandulatejet használtam -, amennyitől összeáll a tészta
- 2 szép nagy alma
- 1 marék mazsola
- 2 marék dió
- 2-3 evőkanál házi, cukrozatlan baracklekvár
- 1 kávéskanál fahéj
- 1-2 evőkanál méz vagy juharszirup
- kevéske kókuszolaj
Elkészítése:
- A lisztbe keverjük el a porokat (szódabikarbóna, fahéj, vaníliapor, só).
- Morzsoljuk bele a hideg vajat, majd gyúrjuk hozzá az édesítőszert.
- Annyi tejet adjunk hozzá, hogy összeálljon a tészta.
- Tegyük be a hűtőbe. Én jól elfelejtkeztem róla, mert közben mást is sütöttem, így két napig ez a hűtőben csücsült.
- Vegyük ki a hűtőből. Egy kicsit várni kell vele, mert nagyon kemény, képtelenség vele dolgozni. Amikor kissé felmelegedett, az 1/3-át tegyük félre.
- A tészta 2/3-át nyújtsuk ki, és tegyük bele a piteformába.
- Ezt előmelegített sütőben úgy 5 percig süssük meg.
- Közben készítsük el a tölteléket.
- Az almát mossuk meg, vágjuk 4 fele, és szeleteljük fel.
- Egy serpenyőbe tegyük a kókuszolajat, és dobjuk rá az almákat és a mazsolát is.
- Pároljuk meg egy kissé, mehet hozzá a fahéj és 1 marék durvára tört dió.
- Úgy 5 perc után csorgassuk meg mézzel és keverjük hozzá a baracklekvárt is.
- Ezt a tölteléket tegyük az elősütött tésztára.
- A megmaradt tésztát nyújtsuk ki, és készítsünk a tészta tetejére rácsokat.
- Kenjük meg baracklekvárral és szórjuk meg a maradék durvára tört dióval.
- Kb. 20 perc alatt szépen megsül.