Újabb finomság készült ma ebédre, mely teljesen vegán módon is elkészíthető. Igazán ízletes, fűszeres, fokhagymás... szóval finom. Mivel nem akartam sokat mosogatni, így egy lábasban, egymás után készítettem el a szószokat.
- 1/2 doboz lasagne tészta
- 40 dkg friss paradicsom (vagy 5 dl házi paradicsomlé)
- jó sok fokhagyma
- 20 dkg friss spenót
- 6-8 levél medvehagyma
- kókuszolaj
- só, bors
Besamell mártás:
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 3 evőkanál zabliszt vagy rizsliszt
- 5 dl rizstej
- szerecsendió
- babérlevél
- só, bors
- Egy serpenyőben tegyünk fel melegedni 1 evőkanál kókuszolajat. Tisztítsunk meg 2 gerezd fokhagymát, majd reszeljük az olajhoz.
- Alaposan mossuk át a spenótot, kézzel tépkedjük szét, és dobjuk rá a fokhagymás kókuszolajra.
- Pár perc alatt összeesik a spenót. Sózzuk, borsozzuk és szedjük ki egy tálkába.
- A medvehagymát alapos megmosás után vágjuk fel kis darabkákra. A 3/4 részét keverjük a megfonnyasztott spenóthoz.
- A paradicsomot turmixoljuk vagy botmixerezzük össze. Szintén kerüljön bele úgy 2 gerezd fokhagyma. Szintén lehet sózni.
- A serpenyőbe ismét tegyünk egy kevéske kókuszolajat, és öntsük rá a fokhagymás paradicsompürét. Kevergetve, lassan főzzük úgy 10 percig. Szintén öntsük ki egy tálkába.
- Már csak a besamellt kell elkészíteni. Ismét egy kevéske kókuszolaj, majd szórjuk rá a lisztet. Kevergessük, majd egy habverő segítségével - folyamatosan keverjük - öntsük hozzá a rizstejet. Kissé sűrű, puding állaga lesz. Fűszerezzük szerecsendióval és tegyünk bele 1 babérlevelet is. Sózzuk, borsozzuk.
- Állítsuk össze a lasagnet. Egy jénaiba tegyük a
- paradicsomlé felét
- tészta 1/3-át
- besamell 1/3-át
- medvehagymás spenótot
- besamell 1/3-át
- tészta 1/3-át
- paradicsomlé felét
- tészta 1/3-át
- besamell 1/3-át
- A tetejét szórjuk meg a maradék medvehagymával.
- Előmelegített sütőben süssük úgy 30 percig.
Ha eszel sajtféléket, akkor a tetejét megszórhatod füstölt mozarellával, és a spenótos töltelékben el tudnék képzelni egy kevéske zöldfűszeres kecskesajtot.