Most, a medvehagyma szezonban törekedjünk arra, hogy minél gyakrabban a tányérunkra kerüljön. Sajnos, itt Miskolc környékén nem tudok más medvehagyma lelőhelyet, mint a piac. Kétnaponta veszek 1-2 csokrot, és szinte minden ételbe belecsempészem. Most ezt elrejteni nem tudtam, mivel a zöld színe árulkodik a jelenlétéről. De bátran kóstoljátok meg, mindenféle tejszín nélkül is nagyon finom lett.
Sok medvehagyma krémlevesbe zöldség alaplé kerül. Nos, nekem ilyen sosincs csak úgy a konyhában, így ebbe a levesbe kifejezetten belekerültek az ehhez szükséges zöldségek. Így ez sokkal krémesebbé és ízletesebbé tette a levest.
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 közepes méretű krumpli
- 1 sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér
- 1 kis szelet zeller
- 1 kis csokor medvehagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- szerecsendió (elhagyható)
- kevéske kókuszolaj
Elkészítése:
- A vöröshagymát vágjuk fel pici kockára, majd a kókuszolajon kezdjük el dinsztelni. Ahogy pucoljuk a zöldségeket, úgy dobjuk hozzá (persze, előtt daraboljuk fel kisebb méretűre) azokat.
- Tehát folyamatos keverés mellett dinszteljük össze a zöldségeket.
- Öntsük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk és főzzük puhára.
- Vegyük le a tűzről, és szórjuk bele a széttépkedett medvehagymát. Reszeljük bele a fokhagymát is.
- Öntsünk mindent a turmixba, és csináljunk belőle jó krémes levest. Legalább 1 percig kell turmixolni, hogy a medvehagyma rostjait szétzúzzuk, és megszínezze az a levesünket.
- Reszeljünk bele pici szerecsendiót.