Ha gyorsan kell valami finom és laktató, akkor ezt készítsd el. 1 óra elteltével már tálalhatod is. Bármilyen lekvárral elkészítheted, én most házi, cukormentes lekvárt tettem bele. Ha van a hűtőben valódi tejszín, vagy kókuszkrém, akkor igazán finom uzsonna kerekedik ki belőle.
Tészta:
- 10 dkg aprószemű zabpehely
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 12 dkg bio vaj
- 8 dkg juharszirup vagy méz
- 1 kávéskanál vaníliapor
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
- csipet só
Töltelék:
- 1 kis üveg házi, cukrozatlan szilvalekvár (aszalt, mindenmentes szilvából is készíthetsz lekvárt)
- fahéj
- 1-2 marék durvára tört dió
Elkészítése:
- Először morzsold el a vajat a liszttel, majd a többi összetevővel együtt gyúrj egy puha tésztát. Ha van időd, tedd be a hűtőbe úgy fél órára. Ha nincs, az sem baj, teheted is a piteformába.
- Vedd elő a formádat, és a tészta 3/4-ét nyomkodd bele. Csinálj neki egy kis peremet is.
- A lekvárba tegyél egy kevéske fahéjat, majd terítsd rá a tésztára. Erre szórd rá a durvára tört diót, és egy picit nyomkodd bele a lekvárba.
- A tetejére reszeld rá a maradék tésztát.
- Előmelegített sütőben 180 fokon süsd úgy 25 percig. Nézz rá, amikor már kezd színe lenni a tésztának, akkor már jó.