Amikor anyukámhoz megyünk, nos akkor van csak igazán terülj-terülj asztalkám. Sokféle sütemény, csak sajnos nem igazán egészséges alapanyagokból. Készített egy igazán finom linzer kekszet, melynek elkértem a receptjét, hogy én is elkészítsem egészséges alapanyagokból. Szerintem nincs olyan receptet, amit nem lehetne megreformálni. Nos, most ezzel is ez történt. A gyerekeknek az én verzióm is ízlett, úgyhogy ennél nem kell jobb bizonyíték.
- 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (egy kissé átszitálhatjuk, a fennmaradt korpát pedig müzlibe vagy más ételbe felhasználhatjuk)
- 20 dkg bio vaj
- 12 dkg méz vagy kókuszvirágcukor megdarálva
- 1 házi tojás
- 1 kávéskanál vaníliapor
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só
- 70%-os étcsoki
- 2-3 csepp narancsolaj
Elkészítése:
- A vajat, a tojást és a cukrot keverjük ki habosra.
- Adjuk hozzá az átszitált lisztet, a vaníliaport, sütőport és a csipet sót.
- Gyúrjunk belőle egy jó, nyújtható állagú tésztát.
- Tegyük be a hűtőbe úgy 1 órára.
- Nyújtsuk ki úgy 2 mm vastagra és szaggassuk ki. Amennyiben lekvárral szeretnénk megtölteni, akkor karikára szaggassuk, és minden második közepébe is tegyünk egy kis lyukat.
- Előmelegített sütőben süssük ki kb. 10 perc alatt, 180 fokon.
- Csorgassuk meg a narancsos csokimázzal. Ehhez a 70%-os étcsokit vízgőz felett megolvasztottam, és cseppentettem bele 2-3 csepp narancsolajat.