2015. február 2., hétfő

Pizzás csiga többféle töltelékkel

Nagy kedvenc ez a pizzás tekercs. A gyerekek uzsonnás dobozába is bekerülhet, de vacsorára is kitűnő lehetőség. Többféle töltelékkel is elkészíthetjük. Pontos arányokat nem tudok adni, mindig szemre készítem, meg ugye attól is függ, hogy a tésztából egyféle vagy éppen többféle tölteléket készítünk.

Hozzávalók: 
Tészta:
  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (egy részét szitáljuk át, vagy fehér tönkölyt használjunk)
  • 2 dkg élesztő 
  • 1 kávéskanál méz 
  • 2 teáskanál himalája só 
  • 3 evőkanál olívaolaj 
  • kb. 3 dl langyos, tisztított víz 
Töltelék ötletek:
  • Paradicsomos-kukoricás 
  • Paradicsomos-gombás-padlizsános 
Elkészítése: 
  1. Először is el kell készíteni a tésztát. Ez egy egyszerű pizzatészta. A lisztet egy nagy edénybe öntjük, majd a közepére nyomunk egy mélyedést. Ebbe belemorzsoljuk a friss élesztőt. 
  2. Közben langyosítunk vizet, és öntünk egy keveset az élesztőre. A kávéskanálnyi mézet is belecsorgatjuk, majd picit megkeverjük ezt az élesztős-mézes vizet. 
  3. Letakarjuk, majd békén hagyjuk úgy 5 percre. 
  4. Ezidő alatt az élesztő szépen megkel. Hozzáadom a sót és az olajat, majd apránként a vizet. Egy puha tésztát dagasztunk belőle. 
  5. Ismét letakarjuk (én piros konyharuhával szoktam), majd meleg helyre tesszük úgy 1 órára. Közben elkészítjük a tölteléket. 
Paradicsomos-kukoricás:
  • Egy egyszerű szószt készítünk. A hagymát pici kockákra felaprítjuk, majd kevés kókuszolajon megsütjük. Belereszeljük a fokhagymát, majd ráöntjük a paradicsomlevet. Összefőzzük, majd szórunk bele bazsalikomot, rozmaringot, és sózzuk is. Ezzel a szósszal fogjuk megkenni a kinyújtott tésztát. Erre szórunk felkockázott hagymát, paprikát és előfőzött kukoricát. Mehet rá a reszelt sajt, és szintén feltekerjük. 
Paradicsomos-gombás-padlizsános:
  • Az előzőekben leírt módon készítünk egy paradicsomszószt. A padlizsánt kis kockákra vágjuk, a gombát megtisztítjuk, közepes méretűre szeleteljük. Egy kevés kókuszolajon megpirítjuk a gombát, majd a padlizsánt is hozzáadjuk. Enyhén összesütjük, sózzuk, borsozzuk. Az előző pontban írtak alapján készítjük el. 
Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, úgy 180 fokon.