Nagy kedvenc ez a pizzás tekercs. A gyerekek uzsonnás dobozába is bekerülhet, de vacsorára is kitűnő lehetőség. Többféle töltelékkel is elkészíthetjük. Pontos arányokat nem tudok adni, mindig szemre készítem, meg ugye attól is függ, hogy a tésztából egyféle vagy éppen többféle tölteléket készítünk.
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (egy részét szitáljuk át, vagy fehér tönkölyt használjunk)
- 2 dkg élesztő
- 1 kávéskanál méz
- 2 teáskanál himalája só
- 3 evőkanál olívaolaj
- kb. 3 dl langyos, tisztított víz
- Paradicsomos-kukoricás
- Paradicsomos-gombás-padlizsános
- Először is el kell készíteni a tésztát. Ez egy egyszerű pizzatészta. A lisztet egy nagy edénybe öntjük, majd a közepére nyomunk egy mélyedést. Ebbe belemorzsoljuk a friss élesztőt.
- Közben langyosítunk vizet, és öntünk egy keveset az élesztőre. A kávéskanálnyi mézet is belecsorgatjuk, majd picit megkeverjük ezt az élesztős-mézes vizet.
- Letakarjuk, majd békén hagyjuk úgy 5 percre.
- Ezidő alatt az élesztő szépen megkel. Hozzáadom a sót és az olajat, majd apránként a vizet. Egy puha tésztát dagasztunk belőle.
- Ismét letakarjuk (én piros konyharuhával szoktam), majd meleg helyre tesszük úgy 1 órára. Közben elkészítjük a tölteléket.
- Egy egyszerű szószt készítünk. A hagymát pici kockákra felaprítjuk, majd kevés kókuszolajon megsütjük. Belereszeljük a fokhagymát, majd ráöntjük a paradicsomlevet. Összefőzzük, majd szórunk bele bazsalikomot, rozmaringot, és sózzuk is. Ezzel a szósszal fogjuk megkenni a kinyújtott tésztát. Erre szórunk felkockázott hagymát, paprikát és előfőzött kukoricát. Mehet rá a reszelt sajt, és szintén feltekerjük.
- Az előzőekben leírt módon készítünk egy paradicsomszószt. A padlizsánt kis kockákra vágjuk, a gombát megtisztítjuk, közepes méretűre szeleteljük. Egy kevés kókuszolajon megpirítjuk a gombát, majd a padlizsánt is hozzáadjuk. Enyhén összesütjük, sózzuk, borsozzuk. Az előző pontban írtak alapján készítjük el.