Gyorsan valamit. Biztosan ismeritek ezt a mondatot, főleg, akinek gyerekek van. Nos, már kétszer készítettem el, egy pici változtatással, mert másodjára már nem volt itthon datolyám. A diótól igazi keksztekercs fílingje van, a lágy masszában a ropogós dió nagyon fincsi benne.
Hozzávalók:
- 25 dkg cukrozatlan, kénmentes (ha van, házi) aszalt szilva
- 10 dkg cukrozatlan datolya
- 15 dkg dió
- késhegynyi vaníliapor
- + 10-15 dkg dió darabosan
- nyers csoki
- 3 dkg kakaóvaj
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport
- 1 teáskanál juharszirup
Elkészítése:
- A nyers csokit készítsük el vízgőz felett.
- A szilvát, a datolyát és a diót késes konyhagéppel morzsásra dolgozzuk össze.
- Keverjük hozzá az olvadt nyers csokit és a durvára darabolt diót.
- Egy folpackba csomagoljuk be. Nekem két kisebb rúd lett belőle. Jó alaposan tömörítsük. Én úgy csináltam, hogy a két szélét jól megcsavartam, majd összekötöttem, hogy ne lazuljon ki. Majd tegyük be a fagyasztóba kb. fél órára. Ekkor szépen szeletelhető lesz. Én utána már nem tettem hűtőbe, bár az is igaz, hogy hamar elfogyott.
Mazsolás keksztekercs. A nagylányom nem szereti a szilvásat, meg a datolyám is elfogyott. Így egy egyszerűbb, de annál finomabb verzió készült.
Hozzávalók:
- 25 dkg mazsola
- 15 dkg dió
- késhegynyi vaníliapor
- + 10-15 dkg dió darabosan
- nyers csoki
- 3 dkg kakaóvaj
- 1 evőkanál kakaóport
- 1 teásknanál juharszirup
Az elkészítése megegyezik az előzőben leírtakkal.