2015. február 13., péntek

Brokkolis karfiolkrémleves

Brokkoli,brokkoli, brokkoli. Ilyenkor télen szinte naponta kerül az asztalra. Most van itthon egy kis fej karfiolom is, így a kettőt kombinálva készült el ez a fincsi leves.


Hozzávalók:
  • 1 kis fej karfiol
  • 1/2 fej brokkoli
  • 1 közepes burgonya (ez fogja sűríteni)
  • só, bors, petrezselyem
  • szerecsendió
  • ízlés szerint rizstejszín (enélkül is finom)
Elkészítése:
  1. Mossuk át alaposan a zöldségeket. Szedjük rózsáira, és először a karfiolt tegyük fel főni épp annyi vízzel, hogy kényelmesen ellepje. Ha a karfiol egy kissé keserű, akkor az első főzővizet öntsük le róla (pár perc főzés után). 
  2. Adjuk hozzá a felkockázott krumplit is.
  3. Úgy 10 perc főzés után tegyük hozzá a brokkoli rózsákat is. Pároljunk mindent puhára.
  4. Ez a mozzanat akkor kell, ha a pici babának is főzünk, de 1 éves kor felett erre már nincs szükség.
  5. Amennyiben még roppanós a zöldség, vegyünk ki belőle pár rózsát, a többit botmixerezzük vagy turmixoljuk össze. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl híg, tehát ha sok a víz alatta, akkor öntsük le róla.
  6. Fűszerezzük, adjunk hozzá egy kevéske rizstejszínt.

BABAKONYHA TIPP: Babócák is nyugodtan kaphatják úgy 8 hónapos kortól. Még turmixolás előtt vegyünk ki párolt karfiolt és brokkolit, nyugodtan a baba kezébe adhatjuk. Arra viszont ügyeljünk, hogy ha a baba a felnőttek ételéből eszik, akkor az ne legyen túlsózva, túlfűszerezve. Az a legjobb, ha még a fűszerezés előtt veszünk ki a babának egy adagot, és a felnőttek ételét utólag fűszerezzük.
Ha a babánk szerezi a darabosat, elég csak villával szétnyomkodni. Tápláló ebéd lehet belőle, ha egy kis főtt kölest teszünk hozzá.