2015. január 3., szombat

Zöldséges bableves savanyú káposztával

Egy kicsit időigényes ennek a levesnek az elkészítése, de megéri a fáradozást. A savanyúkáposzta meg kifejezetten jót tesz ennek a levesnek. Ha nem szereted, akkor pár csepp citromlé is különlegessé teszi. Jó sűrűre főzve akár egytálételként is megállja a helyét.

Hozzávalók:
  • 1-1 marék tarkabab és piros chilis bab
  • 1 csésze vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller)
  • kömény, chili, só, bors, babérlevél
  • paprika, paradicsom (télen 1-2 evőkanál lecsó)
  • vöröshagyma, fokhagyma
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1-2 evőkanál zabliszt
  • pirospaprika
  • 1 marék köles
  • 1-2 marék savanyúkáposzta
Elkészítése:
  1. A babot előző este áztassuk be.
  2. Öntsük le róla az áztatóvizet, majd friss vízzel tegyük fel főni. Tegyünk hozzá 2-3 db babérlevelet.
  3. Főzzük úgy 30-40 percig, majd adjuk hozzá a felszeletelt vegyes zöldséget. Fűszerezzük, sózzuk, adjuk hozzá a paprikát és a paradicsomot is.
  4. Készítsük el a rántást. A kókuszolajba dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, reszeljük bele a fokhagymát is. Tegyük hozzá a zablisztet, süssük együtt egy kevés ideig. De ne égjen meg! Vegyük le a tűzről, és keverjünk hozzá 1 tk. pirospaprikát.
  5. Ezt a rántást adjuk hozzá a leveshez. Főzzük még úgy 10 percig.
  6. Még belereszelhetünk 1-2 gerezd fokhagymát (én szeretem jó fokhagymásan), majd adjuk hozzá az átmosott kölest. De ekkor már legyen puha a bab és a zöldség is. A köles 10 perc alatt megfő.
  7. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a savanyú képosztát. Rottyantsuk össze, és kész is van. Persze a fűszerezést ellenőrizzük.