Egy kicsit időigényes ennek a levesnek az elkészítése, de megéri a fáradozást. A savanyúkáposzta meg kifejezetten jót tesz ennek a levesnek. Ha nem szereted, akkor pár csepp citromlé is különlegessé teszi. Jó sűrűre főzve akár egytálételként is megállja a helyét.
- 1-1 marék tarkabab és piros chilis bab
- 1 csésze vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller)
- kömény, chili, só, bors, babérlevél
- paprika, paradicsom (télen 1-2 evőkanál lecsó)
- vöröshagyma, fokhagyma
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1-2 evőkanál zabliszt
- pirospaprika
- 1 marék köles
- 1-2 marék savanyúkáposzta
Elkészítése:
- A babot előző este áztassuk be.
- Öntsük le róla az áztatóvizet, majd friss vízzel tegyük fel főni. Tegyünk hozzá 2-3 db babérlevelet.
- Főzzük úgy 30-40 percig, majd adjuk hozzá a felszeletelt vegyes zöldséget. Fűszerezzük, sózzuk, adjuk hozzá a paprikát és a paradicsomot is.
- Készítsük el a rántást. A kókuszolajba dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, reszeljük bele a fokhagymát is. Tegyük hozzá a zablisztet, süssük együtt egy kevés ideig. De ne égjen meg! Vegyük le a tűzről, és keverjünk hozzá 1 tk. pirospaprikát.
- Ezt a rántást adjuk hozzá a leveshez. Főzzük még úgy 10 percig.
- Még belereszelhetünk 1-2 gerezd fokhagymát (én szeretem jó fokhagymásan), majd adjuk hozzá az átmosott kölest. De ekkor már legyen puha a bab és a zöldség is. A köles 10 perc alatt megfő.
- Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a savanyú képosztát. Rottyantsuk össze, és kész is van. Persze a fűszerezést ellenőrizzük.