2015. január 9., péntek

Paradicsomos vöröslencse leves

A vöröslencse nagy kedvencem. Nem kell áztatni, gyorsan megfő, és még finom is. Sokféle leves készíthető belőle, más-más ízesítéssel. Nagy kedvencem a savanyú káposztás korhely leves, mely ilyenkor télen gyakran az asztalra kerül.


Hozzávalók (3-4 adag):
  • 2 közepes méretű sárgarépa kis kockára vágva
  • 1 kis zeller szintén kockázva (szárzellerrel is finom)
  • 15 dkg vöröslencse
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl házi paradicsomlé
  • só, bors, kakukkfű, babérlevél, chili
  • kevéske kókuszolaj
Elkészítése:
  1. Egy lábasban kókuszolajon pirítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát. 
  2. Adjuk hozzá a répát és a zellert.
  3. Dinszteljük együtt néhány percig, majd öntsük rá a paradicsomot. Fűszerezzük.
  4. Öntsük még hozzá 3-4 dl vizet és főzzük úgy 10 percig.
  5. Adjuk hozzá a lencsét, forraljuk fel és főzzük addig, amíg a lencse is megfő.