2014. november 14., péntek

Gluténmentes almás pite gránátalmával

Teljesen "rákattantam" a gránátalmára, de nem sütöm meg, hanem csak a tetejére szórom. A pite tésztája glutén-,  tej- és tojásmentes, így bátran elkészíthetik ezekre érzékeny emberek is. 


Hozzávalók:
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 5 dkg rizsliszt
  • 5 dkg kölesliszt
  • 5 dkg kókuszliszt
  • 10 dkg bio vaj
  • 2 teáskanál kókuszvirágcukor
  • csipet só
  • késhegynyi fahéj
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • pici víz
Töltelék:
  • 50 dkg alma
  • fahéj
  • vaníliapor
  • maréknyi dió
  • 4-5 szem cukrozatlan aszaltszilva
  • 1-2 evőkanál méz
tetejére: gránátalma
tészta megkenése: baracklekvár

Elkészítése:
  1. A liszteket keverjük össze, majd morzsoljuk el benne a vajat. Adjuk hozzá a fűszereket, és annyi vizet adjunk hozzá, hogy egy gyúrható tésztánk legyen.
  2. Egy kerámia piteformába nyomkodjuk bele a tésztát úgy, hogy legyen pereme is.
  3. A sütőt melegítsük elő (180 fok), majd tegyük be a tésztát 10 percre.
  4. Ezidő alatt elkészítjük a tölteléket, Az almát vágjuk kis kockára. A diót száraz serpenyőbe pirítsuk meg, majd adjuk hozzá az almakockákat és a fűszereket. Keverjük bele a mézet is. Süssük össze a serpenyőben mindent.
  5. Az elősütött pitét vegyük ki a sütőből, majd vékonyan kenjük meg házi baracklekvárral. Erre halmozzuk az almás tölteléket, és tegyük vissza a sütőbe úgy 30-40 percre.
  6. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.