2014. február 19., szerda

Köleses zöldséges bableves

Még anyósomtól tanultam a tésztás bableves elkészítését, melybe mindig reszelt tésztát tett. Mostanában törekszem arra, hogy gyakrabban legyenek gluténmentes étkezések, így a tészta helyett köles került a levesbe. A gyerekeimnek ízlett, így ez a változat is mentve lett.



Hozzávalók:
  • kb. 25 dkg fehér bab, éjszakára áztatva
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • kókuszolaj, pirospaprika, só, bors
  • házi ételízesítő
  • babérlevél, kömény
  • 1 marék köles
Elkészítése:
A babot 2-3 db babérlevéllel felteszem főzni. Közben kevés kókuszolajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, és belereszelem a fokhagymát is. Teszek hozzá 1 tk. pirospaprikát, ekkor már le kell venni a tűzről, nehogy megégjen a paprika.

Amikor már majdnem megfőtt a bab (kb. 45 perc),  hozzáteszem a hagymás zsírt, és az apró kockára vágott zöldségeket, és fűszerezem. Mikor már félig puha a zöldség, akkor teszem bele az átmosott kölest. Még 10 perc, és kész is a leves. 

Zöld levelekkel (zeller, petrezselyem) lehet díszíteni.

Jó étvágyat!