2013. december 19., csütörtök

Mitől beigli a beigli? Megtudhatjuk a beigli rendeletből

Nincs karácsony beigli nélkül. A bejgli egy hagyományos magyar karácsonyi édesség, melyet dióval vagy mákkal töltöttek. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig a bőséget hozza. A sütemény neve német eredetű, hajlított, patkó alakú formája volt. Kezdetben családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot. "Pozsonyi finom mákos kaláts" néven szerepel Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvében.

És ma milyen egy beigli? 2012. május 30-án megjelent Vidékfejlesztési Értesítőben pontos meghatározások vannak, hogy mit nevezhetünk beiglinek. Ahogy a kínálatot néztem a boltokban, sokféle beigli kapható, sokféle ízben és sokféle árban. Még ha beiglinek is néz ki, nem biztos, hogy az. Vegyük alaposan szemügyre a cimke leírását, abból pontosan kiderül, hogy mit is akarunk a karácsonyi asztalra tenni!


Nézzük csak, mit is írnak, hogyan és miből készülhet a beigli?
"A beigli búzaőrleményből (főleg búzafinomlisztből BL), élesztő, étkezési só, étkezési zsíradék, cukor, tej vagy tejpor, liszt kg-onként  1 db tojásnak megfelelő tojáskészítmény, víz és szükség szerint dúsító- és adalékanyag felhasználásával, jellegzetes omlós-élesztős tésztakészítési technológiával, lappá nyújtás utáni egyenletesen elkent töltelékterítéssel, feltekerő, hengergető alakítással, száraz légtérben történő kelesztéssel, közben tojásozással, majd száraz légterű kemencében történő sütéssel előállított termék."

"Felhasználható anyagok:
  • Búzaőrlemények és egyéb búzatermékek
  • kakaó- és csokoládétermékek
  • citromhéj
  • mák
  • dióbél
  • mazsola
  • édesmorzsa
  • méz
  • étkezési só
  • olajos magvak
  • étkezési zsíradék
  • sütőélesztő
  • fűszerek
  • szójaőrlemények és egyéb szójatermékek (mákos és diós beigli esetében nem használható)
  • gesztenye
  • tej és tejtermékek
  • gyümölcs és gyümölcskészítmények
  • tojás és tojáskészítmények
  • ivóvíz
  • aromák"

Az előírás szerint a töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40%. A töltelék jellegét (pl. dió) meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40%. Tehát a diós beigli esetében a töltelék minimum 40%-a dió, a fennmaradó 60% meg "akármi", pl. édesmorzsa, cukor, stb. A tömege legalább 250 gr.

Hát, ez nem tűnik valami jónak. Miért nem készülhet teljes kiőrlésű lisztből, a töltelék egyszerűen mákból vagy dióból? Sok esetben almaszárítmányokkal dúsítják a töltelékeket, és a finom ízt aromák adják.

És milyen a különleges beigli?

"A különleges beigli" búzafinomlisztből BL55, élesztő, étkezési só, vaj, tej, cukor, tojás felhasználásával, jellegzetes omlós élesztős tésztakészítési technológiával, lappá nyújtás utáni egyenletesen felkent töltelékréteggel, a rúd feltekercselése előtti tésztaszélek visszahajtásával, tojásos lekenéssel, száraz kelesztéssel, majd ismételt tojásozással, száraz  légterű sütőtérben történő sütéssel előállított termék."

"Felhasználható anyagok:
  • búzafinomlist (BL55)
  • citromhéj
  • cukor
  • dióbél
  • édesmorzsa
  • étkezési só
  • fűszerek
  • gesztenye
  • gyümölcs és gyümölcskészítmények
  • kakaó- és csokoládétermékek
  • mák
  • méz
  • olajos magvak
  • sütőélesztő
  • tej, 2,8% zsírtartalom
  • tejszín
  • tyúktojás (tojáskészítmények)
  • vaj (min.  80% zsírtartalom)
  • valódi vanília (vanília rúd, vanília kivonat)"

Ebben az esetben a töltelék mennyisége a késztermékben legalább 50%.
A töltelék jellegét (pl. dió) meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 50%. Tehát a diós beigli esetében minimum a töltelék fele dió, a másik fele meg szintén "akármi", pl. édesmorzsa, cukor, stb.

Ez már jobbnak hangzik, úgymond garanciát adhat a minőségre. De attól még a többség fehér lisztből és cukorból készül. A legjobb az, ha saját magunk készítjük el a karácsonyi beiglit. A véleményem az, hogy a család kedvenc receptjét egyszerűen meg lehet reformálni. A lisztet, vagy annak egy részét lecseréljük teljes kiőrlésű lisztre, cukor helyett mézet vagy rapadura kókuszcukrot/nádcukrot használunk és a zsíradék is minőségi legyen. A töltelék dió vagy mák mézzel és valódi fűszerekkel. Csak ennyi, de ezzel már sokat tettük az egészségünkért.

Ezek után az én diós/mákos tekercseimet nem lehet beiglinek nevezni. De ez engem nem zavar, nem az a lényeg, hogy minek nevezzük, hanem az, hogy egészséges.

Akkor nézzük az én receptjeimet:


Diós "beigli" tekercs:
  • 1 db 33x33 cm-es aszalt almalap
  • 30 dkg áztatott, majd szárított dió
  • 5 dkg aszalt sárgabarack, ne legyen kén-dioxiddal kezelt (kevés vízbe áztatva pár órára, én mindig kis darabokra vágom fel)
  • fahéj
  • citromlé
  • 3-4 csepp citromolaj
Mákos"beigli" tekercs:
  • 1 db 16x16 cm-es aszalt almalap
  • 7  dkg áztatott, szárított mák
  • 3 dkg aszalt szilva, ne legyen cukrozott, kezelt (szintén előre áztatva)
  • szükség szerint méz
  • fahéj
Kókuszos tekercs:
  • 1 db 16x16 cm-es aszalt almalap
  • 7 dkg kókuszreszelék, szintén mentes minden E dolgoktól!!! Higgyétek el, egészen más íze lesz.
  • 1 ek. kókuszolaj
  • 1 ek. kakaóvaj
  • vanília
  • 1 ek. méz
  • pici víz

Az almalap mérete lehet kicsi vagy nagy, attól függően lesz a tekercs kis falatnyi, vagy beigli méretű.

Jó étvágyat!