2015. június 21., vasárnap

Zabpelyhes hagymás bab

Amennyiben teljes értékű növényi fehérjét szeretnénk "tálalni" ebédre, mindenképp figyelembe kell venni a komplettálás elvét. Ez azt jelenti, hogy növényi alapanyagokat úgy kell párosítani, hogy valamennyi esszenciális aminosav a tányérunkra kerüljön. Ilyen komplettálás a hüvelyesek társítása gabonával. Ezért is főztem a hagymás babhoz zabpelyhet. De akár kölessel is tálalhatjuk.


Hozzávalók:
  • 1 csésze chili bab
  • 1 csésze csicseriborsó
  • babérlevél, só, bors, chili
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl házi paradicsomlé
  • 3 marék nagyszemű zabpehely
Elkészítése:
  1. A babot és a borsót 1 éjszakára áztassuk be.
  2. Másnap öntsük le róla a vizet, majd friss vízbe tegyük fel főni. Adjunk hozzá 2 babérlevelet.
  3. Mikor már majdnem puha (kb. 45 perc), szórjunk bele úgy 1 teáskanál sót.
  4. Egy serpenyőbe tegyünk 1 evőkanál kókuszolajat, majd dobjuk rá a vékony szeletekre vágott hagymát és részeljük bele a fokhagymát is. Süssük-pirítsuk üvegesre.
  5. Öntsük rá a babot és egy kevéske főzővizet is. Főzzük össze. Mehet hozzá a paradicsomlé, majd a zabpehely. Fűszerezzük.
  6. Keverjük-kavarjuk, úgy 15 perc alatt készen is vagyunk.