Újév első napján mindig valamilyen lencse kerül az asztalra... már csak azért is, hogy nehogy ellene menjek a népszokásoknak. 😀 Ma erre a gazdag levesre esett a választásom, nem volt rossz döntés.
Hozzávalók:
- 1 löttyintésnyi olívaolaj
- 20-25 dkg barna lencse
- 2 közepes vöröshagyma
- 2 szép szál sárgarépa
- jó ujjnyi szelet zeller
- 1 közepes burgonya
- 2-3 duci fokhagyma
- 3-4 dl paradicsomlé (házi vagy dobozos)
- só, bors, babérlevél
- csipetnyi majoranna, rozaring, lestyán
- füstölt pirospaprika (ízlés szerint)
- 1/3 kávéskanál tárkony
- végén kevéske citrom leve vagy apróra vágott savanyú káposzta
Elkészítése:
- Az olívaolajhoz öntsünk egy pici vizet, majd az apróra vágott hagymát kezdjük el dinsztelni benne. A sárgarépát vágjuk karikára, a zellert és a répát kockára. Mindezeket adjuk a hagymához, és picit magasabb hőfokon kevergessük, süssük-pirítsuk. Reszeljük bele a fokhagymát is.
- Adjuk hozzá a barna lencsét. Ezt főzés előtt 1 órával beáztattam.
- Még mindig kevergessük egy kicsit, adjuk hozzá a csipetnyi fűszereket és a babérlevelet.
- Öntsük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk, "tárkonyozzuk", kerülhet bele egy kis szórásnyi füstölt pirospaprika is.
- Főzzük fel, majd öntsük hozzá a paradicsomlevet.
- Kb. 40 perc alatt elkészül.
Jól megy hozzá a savanyú káposzta.