2021. január 1., péntek

Paradicsomos, tárkonyos lencseleves nem csak újévre

Újév első napján mindig valamilyen lencse kerül az asztalra... már csak azért is, hogy nehogy ellene menjek a népszokásoknak. 😀 Ma erre a gazdag levesre esett a választásom, nem volt rossz döntés.


Hozzávalók:

  • 1 löttyintésnyi olívaolaj
  • 20-25 dkg barna lencse
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 szép szál sárgarépa
  • jó ujjnyi szelet zeller
  • 1 közepes burgonya
  • 2-3 duci fokhagyma
  • 3-4 dl paradicsomlé (házi vagy dobozos)
  • só, bors, babérlevél
  • csipetnyi majoranna, rozaring, lestyán
  • füstölt pirospaprika (ízlés szerint)
  • 1/3 kávéskanál tárkony
  • végén kevéske citrom leve vagy apróra vágott savanyú káposzta

Elkészítése:

  • Az olívaolajhoz öntsünk egy pici vizet, majd az apróra vágott hagymát kezdjük el dinsztelni benne. A sárgarépát vágjuk karikára, a zellert és a répát kockára. Mindezeket adjuk a hagymához, és picit magasabb hőfokon kevergessük, süssük-pirítsuk. Reszeljük bele a fokhagymát is.
  • Adjuk hozzá a barna lencsét. Ezt főzés előtt 1 órával beáztattam.
  • Még mindig kevergessük egy kicsit, adjuk hozzá a csipetnyi fűszereket és a babérlevelet.
  • Öntsük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk, "tárkonyozzuk", kerülhet bele egy kis szórásnyi füstölt pirospaprika is.
  • Főzzük fel, majd öntsük hozzá a paradicsomlevet.
  • Kb. 40 perc alatt elkészül.
Jól megy hozzá a savanyú káposzta.