2020. július 28., kedd

Póréhagyma krémleves

A póréhagyma főzésének a titka, hogy csak rövid ideig szabad főzni, különben elveszti az ízletes zamatát. Ezért ez a leves garantáltan elkészül minden előkészülettel együtt kb. 20 perc alatt.

Fontos, hogy a hozzávalókat a lehető legvékonyabbra szeleteljük - ezzel a főzés gyorsaságát befolyásoljuk -, így jön ki belőle legkönnyebben az összes íz és zamat. Előkészületet igényel kb. 1 liter víz forralása, közben pedig készítsük elő az alapanyagokat.


Hozzávalók (2 adag):
  • 1 szép póréhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 1 közepes burgonya
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • kb. 50 ml növényi tejszín
  • kis marék, lehetőleg friss petrezselyemzöld és/vagy metélőhagyma
  • himalája só, bors
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • extra: 2 rózsa karfiol

Elkészítése:
  1. A póréhagymát és a vöröshagymát tisztítsd meg, vágd hosszában ketté, és nagyon vékonyra szeleteld fel. Picit lazítsd fel, hogy a hagymaszeletek elváljanak egymástól.
  2. A krumplit hámozd meg, vágd ketté, és szintén vékonyra szeleteld fel.
  3. Közben az olajat tedd egy lábasba. Dobd rá a hagymákat, és kis lángon kb. 5 percig süsd-párold (pici vizet önthetsz hozzá). Folyamatosan keverd, hogy ne barnuljon meg a hagyma. Közben tedd hozzá a krumplit és a karfiolt is.
  4. Öntsd fel annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi. 
  5. Tegyél rá fedőt, lassú lángon főzd kb. 10 percig.
  6. Alaposan botmixerezd, fűszerezd és öntsd hozzá a tejszínt. Szórd bele a zöldfűszert. Pirított kenyérkockát kínálhatsz hozzá.
Jó étvágyat!