A póréhagyma főzésének a titka, hogy csak rövid ideig szabad főzni, különben elveszti az ízletes zamatát. Ezért ez a leves garantáltan elkészül minden előkészülettel együtt kb. 20 perc alatt.
Fontos, hogy a hozzávalókat a lehető legvékonyabbra szeleteljük - ezzel a főzés gyorsaságát befolyásoljuk -, így jön ki belőle legkönnyebben az összes íz és zamat. Előkészületet igényel kb. 1 liter víz forralása, közben pedig készítsük elő az alapanyagokat.
- 1 szép póréhagyma
- 1 vöröshagyma
- 1 közepes burgonya
- 1 teáskanál olívaolaj
- kb. 50 ml növényi tejszín
- kis marék, lehetőleg friss petrezselyemzöld és/vagy metélőhagyma
- himalája só, bors
- csipetnyi őrölt szerecsendió
- extra: 2 rózsa karfiol
Elkészítése:
- A póréhagymát és a vöröshagymát tisztítsd meg, vágd hosszában ketté, és nagyon vékonyra szeleteld fel. Picit lazítsd fel, hogy a hagymaszeletek elváljanak egymástól.
- A krumplit hámozd meg, vágd ketté, és szintén vékonyra szeleteld fel.
- Közben az olajat tedd egy lábasba. Dobd rá a hagymákat, és kis lángon kb. 5 percig süsd-párold (pici vizet önthetsz hozzá). Folyamatosan keverd, hogy ne barnuljon meg a hagyma. Közben tedd hozzá a krumplit és a karfiolt is.
- Öntsd fel annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi.
- Tegyél rá fedőt, lassú lángon főzd kb. 10 percig.
- Alaposan botmixerezd, fűszerezd és öntsd hozzá a tejszínt. Szórd bele a zöldfűszert. Pirított kenyérkockát kínálhatsz hozzá.
Jó étvágyat!