2017. január 13., péntek

Currys felesborsó leves kölessel

Ez lehet egy gazdag krémleves, vagy akár egy lazább főzelék, a lényeg, hogy igazán laktató. A hüvelyes zöldséggel és gabonával társítva tökéletes, mindenféle tápanyagot tartalmaz, rostokban gazdag, kicsiknek és nagyoknak egyaránt javasolt.

Nálam alapélelmiszer a hüvelyes, mindenféle van a spájzban. mint pl. fehér bab, tarka bab, chilis bab, mungóbab, csicseriborsó, vöröslencse, barna lencse, feles sárgaborsó, feles zöldborsó. Leveszöldség is mindig van itthon, és köles is. Úgyhogy indulhat a kreatív főzés kedvünkre.


Hozzávalók:
  • 1 csésze feles zöld- és sárgaborsó vegyesen
  • 1,5 csésze kockára vágott vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller)
  • 1 vöröshagyma
  • 2 duci fokhagyma
  • 2 kis marék köles
  • 1/2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 babérlevél
  • himalája só, bors, chili, curry fűszerkeverék
Elkészítése:
  • A borsót áztassuk be néhány órára, majd öblítsük le és a babérlevéllel együtt tegyük fel hideg vízben főzni. Kezdetben keletkező habot folyamatosan szedjük le róla.
  • Fedjük le, és lassú tűzön főzzük kb. 40 percig. Adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket.
  • Közben egy serpenyőben olvasszuk fel a kókuszolajat, maj pici víz hozzáadásával enyhén pirítsuk meg benne az apró kockára vágott hagymát és a reszelt fokhagymát. Öntsük a leveshez.
  • Amikor megpuhult a zöldség és a borsó is, botmixerezzük (a babérlevelet vegyük ki belőle), amennyire krémesre szeretnénk. Fűszerezzük
  • Tegyük bele az átmosott kölest, és 15 perc alatt főzzük puhára. Ekkor már szükség lehet időnként megkeverni, mert a leves sűrűje könnyen leragad.