Szoktatok hüvelyeseket csíráztatni? Ma pl. lencselevest főztem, amelybe kicsírázott lencse került. Miért is jó ez? Emészthetőbb, hamarabb megfő, a keményítő egyszerű cukorrá, a fehérje aminosavvá és peptonná, a nyers zsír szabad zsírsavvá alakul. A barnalencse különösen könnyen kicsírázik. 1 éjszakai áztatás után leszűröm, beteszem a hűtőbe, és másnap ott is vannak a csírák. Persze csak akkor, ha nincs a lencse valamivel kezelve. De nekem eddig mindig kicsírázott.
Hozzávalók:
- 1 csésze csíráztatott barna lencse
- 1 sárgarépa
- a répával megegyező mennyiségű batáta
- 1 brokkoli törzse
- 1 közepes burgonya (vagy csicsóka)
- 2 marék köles (vagy hajdina)
- 1 vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3 evőkanál házi paradicsomlé (nekem minden benne van, magja, héja is)
- 1 szelet paprika (fagyasztottam le télire)
- 2 babérlevél
- 2 teáskanál kókuszolaj
- őrölt kömény, himalája só, bors, pirospaprika
Elkészítése:
- A hagymát vágjuk fel pici kockára és a kókuszolajon dinszteljük meg. Reszeljük bele a fokhagymát.
- Minden zöldséget (sárgarépa, batáta, brokkoli törzse, burgonya) vágjuk fel egyforma kockára.
- Forgassuk meg a hagymás zsírban, majd adjuk hozzá a csíráztatott lencsét. Szórjuk meg pirospaprikával és öntsünk rá vizet. Ekkor tegyük hozzá a paradicsomlevet, a paprikát és a fűszereket.
- Főzzük a zöldségeket roppanósra, majd adjuk hozzá az átmosott kölest. Kb, 12 perc múlva el is készült a levesünk.