2016. június 4., szombat

Narancsos vegán piskóta

Végy 6 tojást. Ismerős? Általában minden piskóta recept így kezdődik... és így folytatódik: adj hozzá 6 evőkanál cukrot. Nos, és jócskán megreformáltam, mert sem tojás, sem kristálycukor nincs benne. Folytatva a sort, még a lisztet is kicseréltem benne.

Ez a piskóta remek tortákhoz, de akár gyümölcsös pite alapja is lehet. Bátran próbáld ki, nem fogsz csalódni benne.

Hozzávalók: 
  • 18 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 
  • 7 dkg fehér tönkölyliszt
  • 8 dkg kókuszvirágcukor 
  • 6 evőkanál olvasztott kókuszolaj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna 
  • 1 csomag foszfátmentes sütőpor 
  • 2,5 dl rizstej (vagy más növényi tej)
  • 25-30 ml narancs leve  (ez kb. 1/2 narancs leve)
  • 1/2 mokkáskanál vaníliapor 
  • 6-8 csepp narancsolaj
Elkészítése:
  1. A liszthez keverd a cukrot, a szódabikarbónát, a sütőport és a vaníliapor.
  2. Öntsd hozzá a tejet és a kókuszolajat. 
  3. A narancslé és a narancsolaj is belekerülhet.
  4. Jól dolgozd össze.
  5. Kiolajozott tortaformában süsd ki. (Előmelegített sütőben, 180 fokon)
22 vagy 28 cm formában 25-30 perc alatt elkészül. Tűpróbával ellenőrizd, hogy rendesen megsült-e a közepe.

Mielőtt felvágod, hagyd teljesen kihűlni.

Sütés előtt megszórhatod magozott meggyel, cseresznyével, szilvával vagy akár barackkal is. Remek gyümölcsös pite lesz belőle.