A napokban már készítettem egy epres tortát, pontosabban a nagylányom szülinapjára. Ez a mostani is hasonló, de mégsem. A tésztája most egy piskóta, a csokikrém egy főzött puding, a tetejére viszont ugyanaz az eperzselé került.
A friss eprek ugyanakkor nem a tortára kerültek, hanem a szélét raktam ki vele. Igazán mutatós lett, és nagyon jól megtartotta a krémet.
Tésztája:
- vegán piskóta. A tésztába magozott cseresznyét szórtam.
Csokikrém:
- Puding, kukoricakeményítő nélkül, egészségesen. Az alap pudingot megfőztem, majd levettem a tűzről. Tettem bele 1 evőkanál cukormentes kakaóport, és fél tábla 70%-os étcsokit. Ezenkívül szórtam hozzá 4 evőkanál chiamagot. De legközelebb inkább 1 mokkáskanálnyi agar-agart főzök bele. Így is szeletelhető volt, de masszívabb az állaga agar-agarral.
Eperzselé:
- 50 dkg eper
- 2 teáskanál agar-agar
- késhegynyi vaníliapor
A megmosott epret botmixerezd össze, és tedd fel főni. Folyamatos keverés mellett szórd bele az agar-agart. 1-2 perces lassú főzés után hagyd langyosra hűlni.
Így állítsd össze
- A kihűlt piskótára tedd vissza a sütőforma keretét.
- A megmosott, félbevágott epreket tedd körbe a formán.
- Simítsd bele a pudingot.
- 1-2 óra elteltével pedig tedd rá az eperzselét.
Hagyd a hűtőben néhány órára.