Igazi téli zöldség a kelbimbó vagy a bimbós kel, amely a vadkáposzta egy termesztett változata. Gazdag A-, B-és C-vitaminban, karotint, rostot, ásványi anyagokat (kálcium, foszfor, vas, kálium, folsav) is tartalmaz. Gazdag fehérje forrás (13-16%).
Egy egyszerű salátát készítettem belőle, melyet akár köretként is ehetünk, de ma ebből egy finom főétel is lett.
- 40 dkg kelbimbó
- 2 szál sárgarépa
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál kókuszolaj
- só, bors
- A kelbimbót tisztítsuk meg, és vágjuk ketté. A sárgarépát tisztítsuk meg, és vékonyan karikázzuk fel.
- Locsoljuk meg az ecettel és az olajjal, és fűszerezzük. Jól keverjük össze.
- Tegyük egy tepsibe, takarjuk le zsírpapírral, és előmelegített sütőben úgy 30 percig süssük. Vegyük le róla a zsírpapírt, majd még pirítsuk 10-15 percig. Nézzük meg, hogy a répa is puha legyen.
- A fokhagymát villával nyomjuk szét, és forgassuk a zöldégekhez.