Szeretek kísérletezni. Nagyon sok receptes oldalt böngészek, amelyek inspirálnak egy merőben más étel megszületésére. Most is így történt. Az eredeti recepthez képest csak a liszt, a zab és a vaj maradt, a többi a kamrám alapanyagából került ki. Mindenesetre a végeredmény nagyon finom lett. Nem túl ropogós, de annál fűszeresebb és finomabb keksz. Próbáljátok ki bátran. :)
Száraz összetevő:
- 10 dkg zabliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 20 dkg aprószemű zabpehely
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1/2 tábla min. 70%-os étcsoki
- 1 jó nagy marék aszalt szilva kis kockára vágva
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- 1,5 teáskanál sütőpor
- 1 kávéskanál vaníliapor
- 1/2 kávéskanál fahéj
- csipet só
Nedves rész:
- 6 dkg darált kókuszvirágcukor
- 6 dkg méz vagy juharszirup
- 16 dkg bio vaj vagy kókuszzsír
- kókuszkrém vagy valamilyen növényi tej
Elkészítése:
- A száraz összetevőket keverjük össze egy tálba.
- Az édesítőket keverjük ki a puha vajjal, majd fokozatosan keverjük hozzá a száraz összetevőket. Kezdetben lehet fakanállal, majd érdemes kézzel rásegíteni. Annyi kókuszkrémet adjunk hozzá, hogy kemény, de gyúrható tésztánk legyen.
- Tegyük be a hűtőbe úgy 1 órára.
- Gombócozzuk, majd villával lapítsuk ki.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük készre kb. 12-15 perc alatt.
- A tepsiben várjuk meg, hogy kihűljön, akkor megkeményedik.