Ki ne emlékezne a menzai zöldborsó főzelékre? Én igen... egyébként nem sok minden változott ezen a téren, még mindig tejes, lisztes, melyben csak mutatóban van borsó. Nos, ez a borsófőzelék, egy tömény élvezet. Egyrészt saját magával sűrítem, másrészt - a komplettálást is figyelelembe véve - zabpehelyliszt is kerül bele. Nincs semmi gond a lisztes sűrítéssel, ha az nem BL55-ös lisztből készül. Babák is nyugodtan kaphatják, de a fokhagymát még kihagynám belőle. Főzd meg, szedd ki a gyerkőc adagját, majd reszeld a sajátotokba a fokhagymát... ennyi.
- 1 kg zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál zabpehely vagy zabpehelyliszt
- kb. 1 dl rizs- vagy zabtej
- só, bors
- 1 mokkáskanál szárított lestyán
- 2 mokkáskanál szárított petrezselyem (persze, ha van friss, az a legjobb!)
- leheletnyi friss citromlé
- 1/2 evőkanál kókuszolaj
Elkészítése:
- A kókuszolajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a borsót. Süssük együtt úgy 10 percig. Figyeljünk arra, hogy le ne ragadjon.
- Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
- Fűszerezzük sóval, borssal.
- Amikor már majdnem puha a borsó, vegyük ki úgy 1/4-ét, a lével együtt. Adjuk ehhez a kivett borsóhoz a zabpelyhet, a fokhagymát, és turmixoljuk össze.
- Ezt a pürét és a növényi tejet keverjük vissza a főzelékhez. Főzzük úgy 5 percig, hogy a zabpehelytől besűrűsödjön.
- Ekkor már a zöldfűszereket is hozzá adhatjuk.
- Csavarjunk bele egy pici citromlevet. Kóstold meg, ha kell, még fűszerezd.