Ilyen finom, különleges ízű kalácsot még nem ettem. A narancs kellemesen pikánssá teszi, mindenképp próbáljátok ki, amíg még kapható.
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (átszitálhatod, vagy egy részét fehér tönkölylisztre cserélheted)
- 6 dkg bio vaj
- 5 dkg méz /juharszirup
- 1 dl frissen préselt narancslé
- ha szükséges, akkor még növényi tejjel pótolom
- 2 dkg élesztő
- fél üvegcse narancsolaj
- 1/2 kávéskanál vaníliapor
- kandírozott narancshéj
- 1/2 teáskanál himalája só
- a kenéshez: 1 teáskanál méz pici vízzel hígítva
- dió és kókuszvirágcukor megszórásra
Elkészítése:
- A lisztet szitáljuk át, hogy kevesebb korpa legyen benne. Így jobb lesz a kalács állaga. A liszt mennyisége átszitálás után legyen 30 dkg.
- Csináljunk egy mélyedést a lisztbe, morzsoljuk bele az élesztőt, csorgassunk rá egy pici mézet és egy kevéske langyos növényi tejet. Hagyjuk pár percig, hogy felfusson az élesztő.
- Adjuk hozzá a sót, a narancslevet, a narancsolajat, majd morzsoljuk bele a puha vajat is.
- Dagasszuk jól ki a tésztát. Ha szükséges, egy kevéske növényi tejet adhatunk hozzá.
- Kelesszük a duplájára.
- Osszük 3 fele a tésztát, és csináljunk egy egyszerű fonást.
- Szükségünk van egy kuglóf formára: Kenjük ki kókuszolajjal, majd tegyük bele a megfont kalácsot.
- Szintén hagyjuk pihenni úgy 30-40 percig, majd kenjük meg a mézes vízzel.
- Szórjuk meg az összetört dióval és egy kevéske kókuszvirágcukorral.
- Előmelegített sütőben 180 fokon süssük úgy 35 percig.
- Vegyük ki a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni,