Ez egy roppant egyszerű, univerzális sütemény. Az alap a köles... ehhez bármit tehetsz, amit csak szeretsz. Bármilyen aszalványt, olajos magot, friss gyümölcsöt vagy éppen lekvárt.
- 1 csésze köles
- 3 csésze növényi tej (én risztejjel készítettem)
- 1/2 csésze kókuszreszelék
- 1 marék dió (babák esetében elhagyható)
- 1 marék mazsola
- 1/2 mokkáskanál vaníliapor
- 1-2 evőkanál méz, juharszirup vagy datolyakrém (ízlés szerint, bár a risztej is édes)
- 1 evőkanál kókuszolaj
- csipet só
- házi, cukormentes szilva- vagy eperlekvár
- Jénaiba mindent beleöntünk (lekvár kivételével), és 180 fokon kb. 45 perc alatt megsütjük.
- Félidőben keverjük fel a masszát, hogy a kókusz összekeveredjen a kölessel. Ugyanis az a sülés során feljön a víz tetejére, és sülés alatt ott is marad, A házi szilvalekvárt ekkor lehet belepotyogtatni, hogy az egyben maradjon.
- Miután kisült, várjunk vele 1-2 órát, hogy teljesen kihűljön. Akkor szépen szeletelhető.
A gyerekeim még jól meglocsolták lekvárral, a kicsi lányom pedig csokiöntettel.