Hogyan dobjuk fel az egyszerű kelkáposzta levest, hogy akár az a karácsonyi ebéden is megállja a helyét? Nos, most elárulom. :)
- 1/2 kisebb fej kelkáposzta; külső, sötétzöld levelekkel
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zellergumó
- 1 kisebb karalábé
- 2 közepes burgonya
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 zöldségleveskocka vagy házi vegeta
- 1/2 evőkanál kókuszolaj
- 1 csapott kávéskanál őrölt kömény
- 1 csapott kávéskanál őrölt bors
- 1/2 kávéskanál lestyán
- himalája só
- Először is blansírozzuk meg a kelkáposzta leveleket, hogy megőrizze gyönyörű sötétzöld színét. Egy lábasba tegyünk fel főni vizet, szórjunk bele egy késhegynyi szódabikarbónát. Ha már forr, tegyük bele 2-3 percre a káposztalevelet. Közben egy másik lábasba tegyünk jéghideg vizet, és ebbe tegyük bele a blansírozott káposztalevelet. Hagyjuk a vízben kihűlni. Ha nagyon felmelegszik a víz, cseréljük.
- A zöldségeket tisztítsuk meg, és vágjuk egyforma méretű darabokra.
- Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg a kókuszolajon, majd reszeljük bele 2 gerezd fokhagymát.
- Adjuk hozzá a felkockázott zöldséget is, és pirítsuk együtt egy kevéske ideig.
- Sózzuk, fűszerezzük adjuk hozzá a leveskockát, öntsünk rá egy kevéske vizet, és lefedve pároljuk puhára.
- A blansírozott kelkáposzta leveleket vágjuk fel csíkokra, és egy kevés sós vízben főzzük puhára. Ezt is fűszerezzük, reszeljünk bele 1 fokhagymát.
- Amikor megpuhult a káposzta, a párolt zöldség felét adjuk hozzá, és turmixoljuk vele krémesre. Annyi vízzel hígítsuk - ha kell -, hogy krémes állaga legyen.
- Pár percre rottyantsuk össze az ízeket. Egy tányér közepére halmozzunk a párolt zöldségekből, és óvatosan öntsük mellé a zöld krémlevest.