2014. november 3., hétfő

Méregzöld kelkáposzta krémleves

Hogyan dobjuk fel az egyszerű kelkáposzta levest, hogy akár az a karácsonyi ebéden is megállja a helyét? Nos, most elárulom. :)


Hozzávalók (4 fő):
  • 1/2 kisebb fej kelkáposzta; külső, sötétzöld levelekkel
  • 2 sárgarépa 
  • 1 petrezselyemgyökér 
  • 1 kisebb zellergumó 
  • 1 kisebb karalábé 
  • 2 közepes burgonya 
  • 1 nagyobb vöröshagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 1 zöldségleveskocka vagy házi vegeta
  • 1/2 evőkanál kókuszolaj 
  • 1 csapott kávéskanál őrölt kömény 
  • 1 csapott kávéskanál őrölt bors 
  • 1/2 kávéskanál lestyán
  • himalája só 

Elkészítése:
  1. Először is blansírozzuk meg a kelkáposzta leveleket, hogy megőrizze gyönyörű sötétzöld színét. Egy lábasba tegyünk fel főni vizet, szórjunk bele egy késhegynyi szódabikarbónát. Ha már forr, tegyük bele 2-3 percre a káposztalevelet. Közben egy másik lábasba tegyünk jéghideg vizet, és ebbe tegyük bele a blansírozott káposztalevelet. Hagyjuk a vízben kihűlni. Ha nagyon felmelegszik a víz, cseréljük. 
  2. A zöldségeket tisztítsuk meg, és vágjuk egyforma méretű darabokra. 
  3. Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg a kókuszolajon, majd reszeljük bele 2 gerezd fokhagymát. 
  4. Adjuk hozzá a felkockázott zöldséget is, és pirítsuk együtt egy kevéske ideig. 
  5. Sózzuk, fűszerezzük adjuk hozzá a leveskockát, öntsünk rá egy kevéske vizet, és lefedve pároljuk puhára. 
  6. A blansírozott kelkáposzta leveleket vágjuk fel csíkokra, és egy kevés sós vízben főzzük puhára. Ezt is fűszerezzük, reszeljünk bele 1 fokhagymát.
  7. Amikor megpuhult a káposzta, a párolt zöldség felét adjuk hozzá, és turmixoljuk vele krémesre. Annyi vízzel hígítsuk - ha kell -, hogy krémes állaga legyen. 
  8. Pár percre rottyantsuk össze az ízeket. Egy tányér közepére halmozzunk a párolt zöldségekből, és óvatosan öntsük mellé a zöld krémlevest.