Még évekkel ezelőtt anyósomtól kaptam egy kelt tészta receptet, melyet nagyon megszerettem. Viszont, mióta odafigyelünk a táplálkozásra, ez a recept is megváltozott. A tojást kezdetben a lenmag váltotta fel, már most az is kimarad belőle. A tej helyett természetesen növényi tejet használok, cukor helyett mézet. Még a vaj az, ami belekerül a tésztába, legközelebb szerintem ki fogom próbálni finomítatlan kókuszolajjal.
A gyerekeimnek nagyon ízlik, ez a tészta az alapja a kakaós vagy nutellás csigának, a kalácsnak vagy a szilvás buktának is.
Tehát az alap recept:
A gyerekeimnek nagyon ízlik, ez a tészta az alapja a kakaós vagy nutellás csigának, a kalácsnak vagy a szilvás buktának is.
Tehát az alap recept:
- 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 25 dkg fehér tönkölyliszt vagy BL80-as kenyérliszt (de az is előfurdul, hogy a teljes kiőrlésűt átszitálom)
- 3 dl gabona/magtej (én most mandulatejet használtam), de készítettem már rizstejjel is
- 2 dkg élesztő
- 8 dkg bio vaj
- 8 dkg méz vagy kókuszvirágcukor
- 1 csapott kávéskanál himalája só
Elkészítése:
- Az élesztőt kevés langyos tejjel és pici mézzel felfuttatom.
- A tészta hozzávalóiból egy kelt tésztát dagasztok. Kb. 1 órát hagyom pihenni meleg helyen letakarva (mindenképp legyen a duplája), majd átgyúrom, és kinyújtom.
- Innen kedvünk szerint tölthetjük, vagy 15 dkg-os méretre vágjuk, és kis kalácsokat fonunk.
- Célszerű sütés előtt is hagyni pihenni 20-30 percet (ha van rá idő)
- Előmelegített sütőben, 180 fokon sütömjük úgy 25 percig.