2014. október 24., péntek

A csírák jótékony hatásai

A csíralét a növény életének legnagyobb vitalitású szakasza. A magból kibújó csíra az újjászülető élet. A csíra elfogyasztásával a mag vitalitását is elfogyasztjuk.

Azt tudjuk, hogy maga a mag nyersen emészthetetlen, de ha kellő nedvesség éri, csírázásnak indul, ÉLETRE kel! Ezáltal az enzimgátló is semlegesítődik.
A magvakban és a diófélékben, úgynevezett enzimgátlók vannak. Ezek a mag védelmét szolgálják, hogy csak megfelelő körülmények között kezdjenek el csírázni. A nyers maggal vagy nyers diófélével együtt enzimgátlót is eszünk, amely semlegesíti a testünk által termelt enzimek egy részét és a hasnyálmirigyünket is megterheli. Ezért ne fogyasszunk nyersen gabonát, hüvelyeseket és olajos magokat. Általános szabályként az mondható el, hogy az enzimgátlók az élelmiszerek mag részében találhatóak, például a krumpli csíraszemében. A gyümölcsök húsában, a zöldségek szárában és levelében viszont nincsenek gátlók. 

Az enzimgátlókat két módon pusztíthatjuk el. Az első, hogy megfőzzük, de azzal az enzimeket is elpusztítjuk. A második, és jobb módszer, hogy a magot kicsíráztatjuk. Azzal egyrészt elpusztulnak az enzimgátlók, másrészt az enzimtartalom faktor 3-ról 6-ra emelkedik. 

A csírázás során drámai mértékben megsokszorozódik a vitaminok és az enzimek mennyisége. A keményítő egyszerű cukorrá, a fehérje aminosavvá és peptonná, a nyers zsír szabad zsírsavvá alakul. Tehát a csírázási folyamatot tekinthetjük egy előemésztési folyamatnak. A búzacsíra az egyik legértékesebb csíra, mivel az összes aminosavat tartalmazza. De egyéb gabonát is csíráztathatunk. Hőkezelés nélkül, nyersen fogyaszthatók. Hűsítő hatásúk.

Mit csíráztassunk?

Gabona: búza (búzafű), csíramálé, rizs, zab, kukorica, rozs
Hajdina: rutin (érfalak rugalmassága, kapilláris vérzés)
Hüvelyesek: borsó, csicseriborsó, lencse, mungóbab, adzukibab
Olajos magvak: napraforgó, tökmag, lenmag, szezámmag
Zöldségfélék: brokkoli, cékla, retek, vöröshagyma
Fű- és fűszerfélék: lucerna, vöröshere, bíborhere, görögszéna, mustár